Cafeneaua subiectelor: Prosti ca noaptea

Prin anii 80, intr-o vara m-am intors din Cuba si am facut o escala la Barcelona, gazduit fiind impreuna cu Aurel Covaci, scriitor si mai cu seama traducator, din germana, franceza, italiana, rusa, spaniola si engleza, acasa la un mare poet spaniol; acesta avea o fiica. Intr-o dupa amiaza domnisoara statea in pozitia yoghina lotus si rasfoia o carte cu mare atentie.

O intrebam ce citeste: „Diseara am o intalnire cu iubitul meu si aflu aici cu precizie daca astazi suntem compatibili in dragoste”. Am ramas mut de uimire. Cum adica? Asa bine; oamenii depind de jocul astrelor, zodiile hotarasc absolut totul. M-a vazut sceptic. „O sa aman intalnirea pe maine; scrie ca azi nu ne potrivim in nicun fel”. Dar daca iubitul tau iti face un cadou scump? „Ei, nu m-am gandit la asta! Poate ca totusi ar merge…”

Nu mai retin de ce intalnire a avut loc fara amanarea propusa de zodiac si, in ciuda incompatibilitatii prognozate, totul a fost OK! A doua zi domnisoara radia din toata fiinta.

Si iata ca aceasta nebunie a citirii semnelor si zodiacelor a ajuns si in Romania; marfa asta insoteste obligatoriu „binefacerile” capitalismului, ca si nestiinta de carte; capitalismul nu numai ca nu se teme de prosti, ba chiar dimpotriva, are nevoie de ei intr-un numat cat mai mare; prostul nu pune intrebari; daca asa au hotarat astrele, cum sa te opui? Fatalismul asigura ieftin linistea sociala, acceptarea pasiva a oricarei realitati fiindca asa s-a decis sus ; daca scrie la ziar ca azi n-ai noroc, apoi n-ai la ce sa te astepti, salutare. Supus unui bombardament continuu cu tot felul de baliverne zodiacale, se modeleaza „omul nou” ca sluga necuvantatoare, cuminte, dependenta de mesaje manipulante de diverse grupuri de interese; tu nu poti face nimic sa schimbi lumea, primeste-o asa cum e, supune-te. Cunosc persoane pentru care citirea zilnica a zodiacului este precum cafeaua de dimineata; „ca sa stiu la ce sa ma astept astazi”. Angajata masiv in acest demers toxic, media (presa, radio, televiziune, internet, manuale scolare, reviste si carti etc.) spala creierele prostilor cu detergenti psihologici pana obtine profilul dorit de manipulatori; drogul zodiacal este consumat cu nesat ajungand sa faca parte din recuzita „fitelor” vedetelor preocupate doar de implanturi, cosmeticale si „ce se poarta in acest sezon”, „ce e modern” etc. – categorie sociala vidata intelectual, parazita si snoaba de-o rad si curcile.

Si care, totsi, culmea, face prozeliti, victime adica, in randurile celor care cred ca tot ce zboara se si mananca. Tampenii patentate ajung sa fie consumate drept „noua cultura capitalista” – o suma de valori, cel putin asa cum se pot vedea astazi, in expansiunea lor pe media, de o precaritate absoluta. Jocul cu creierele practicat fortat si agresiv de catre comunisti, este, de aceasta data insa, nu numai abil, ci si persuasiv. Folosind un limbaj plurivalent, ezoteric, echivoc, de Pithie, horoscopul se insinueaza in mentalitatea unora slabi de inger ca un program de viata, ca un proiect conceput de forte oculte de la care n-ai cum sa te abati; am zis: o fatalitate.

Cat de stranie si inexplicabila ne apare aceasta atitudine de sorginte spiritualista in vremuri de superprogres tehnic si stiintific! Cati sarlatani nu opereaza asupra constiintelor noastre, asa-zisii initiati in „conjunctiile planetelor de foc sau de apa” care, cica, hotarasc daca ghicim numerele castigatoare la Loto, sau daca vom obtine protectia sefului, sau vom avea noroc la asternut – numai enormitati scrise sau emise ca de o gura de oracol la TV incat mi-e rusine de multi dintre contemporanii mei atat de creduli; parca am fi un popor de prosti. Trebuie sa fim dati pa mana hazardului; trebuie sa se obtina un individ dezorientat, dezradacinat si dezagregat, mistic si superstitios, paralizat, speriat de preziceri catastrofice iminente, norocos sau urmarit de ghinion, ca asa au hotarat astrele, neputincios, lipsit de spirit critic in fata flagrantelor disparitati sociale. N-as fi crezut vreodata ca prin toate mijloacele posibile, vizibile sau invizibile vom fi tarati in lumea intunecata a irationalului si misticismului.

Ovidiu GENARU

Adauga un comentariu

*