Columbeanca si-a dat bona bacauanca afara!

moni-bona.jpgmoni-a3.jpgIncredibil, dar adevărat! Cristina, bona-minune a micuţei Irina Columbeanu, şi-a făcut bagajele şi a plecat în oraşul natal, Bacău, după un an petrecut la reşedinţa de la Izvorani. “Cristina a plecat de la noi într-un mod civilizat şi sper că a înţeles decizia mea. Acum, Irina are nevoie lângă ea de o persoană instruită, care să vorbească în permanenţă şi care să aibă un limbaj elevat şi un alt orizont de cunoaştere”, a declarat Monica Columbeanu pentru Click!

Tânăra mămică studiază acum CV-ul unei absolvente a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice, în vârstă de 25 de ani, şi pe care Monica o descrie în termeni laudativi: “O cheamă Ana-Maria, e decentă, frumoasă, curată şi foarte bine pregătită”.

„Au existat cazuri de copii maltrataÅ£i”

Sosită la redacţia ziarului Click!, Theodora Bertzi ne-a spus că a fost şocată atunci când a văzut un filmuleţ cu un copil maltratat de bonă. “Imaginile m-au cutremurat. Copilul avea doar câteva luni, iar cea care avea grijă de el îl bătea pentru că plângea şi nu stătea să-l înfeşe. Aşa ceva este de neimaginat. Bine că părinţii s-au sesizat din timp, pentru că ei au filmat incidentul, altfel cine ştie ce s-ar fi putut întâmpla cu bebeluşul. Sunt convinsă că există foarte multe cazuri de acest gen, dar, din păcate, noi nu le putem, deocamdată, monitoriza”, este de părere demnitarul, foto stânga.

În cazul în care părinţii sunt convinşi că bona le maltratează copilul, aceştia se pot adresa protecţiei copilului. “Pentru rele tratamente aplicate copiilor, bonele primesc pedeapsă cu închisoarea de la 3 la 15 ani”, spune Bertzi. Totodată, acesta ne-a declarat că, începând de anul viitor, doar copii între 0 şi 11 ani vor putea avea bonă specializată.

Rocsana Marcu: „Bona prietenei mele era beÅ£ivă”

Rocsana Marcu, foto dreapta, este una dintre puţinele mămici care se poate declara încântată de bona pe care a angajat-o pentru fetiţa ei, Mayra, în vârstă de 4 luni. “Mă înţeleg foarte bine cu ea. A crescut până acum trei copii, astfel că a căpătat experienţă. Plus de asta o cunosc de cinci ani. La început îmi făcea curăţenie în casă, iar după naşterea Mayrei a devenit şi doică”, ne-a spus frumoasa mămică. Pentru că este foarte atentă cu fetiţa ei, Rocsana o răsplăteşte pe femeie regeşte.

Pe lângă salariu, ea primeşte de la vedetă o mulţime de cadouri. “De câte ori îmi cumpăr haine, îi înnoiesc şi ei garderoba”. Cu toate acestea, Rocsana este de părere că este necesar ca bonele să fie şcolite. “Prietena mea nu a avut acelaşi noroc ca mine.

Gata cu crescutul copiilor după ureche. De acum înainte meseria de bonă se va învăţa în şcoală. Decizia a fost luată de mai-marii din Ministerul Muncii, care spun că din ce în ce mai mulţi copii sunt abuzaţi şi maltrataţi de către femeile care ar trebui să aibă grijă de ei. Ca să mai poată profesa, guvernantele trebuie să urmeze cursuri de psihologie a copilului şi de îngrijire a micuţilor. Pentru asta, ele vor fi nevoite să scoată din buzunar 300 de lei.

Ministrul muncii, Paul Păcuraru, nu mai vrea bone fără pregătire. Şi asta pentru că multe dintre femeile care practică o astfel de meserie au demonstrat că nu pot face faţă exigenţelor. Multe dintre ele dovedindu-se că recurg chiar la măsuri extreme, atunci când micuţii sunt neascultători.

Cursul de pregătire va costa 300 lei

Cursul de pregătire va costa 300 de lei şi va fi obligatoriu, începând de anul viitor. În prezent, o familie care doreşte să angajeze o bonă trebuie să apeleze la agenţiile de baby-sitting acreditate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), însă la nivel central nu există o statistică cu datele fiecărei bone în parte.

De pildă, la ANOFM sunt înregistrate în Bucureşti 37 de agenţii, însă nici o bonă nu apare ca fiind angajată. “Noi nu ştim nimic despre femeile care practică această meserie. Multe lucrează la negru. Această ambiguitate trebuie să dispară”, e de părere secretarul de stat de la muncă.

sursa: libertatea

Adauga un comentariu

*