Pensii penale la Onesti

onseti.jpgPrin intocmirea de dosare pline da flasuri, 10 angajati ai Casei de Pensii Onesti au prejudiciat statul cu miliarde de lei. Unii au fugit din tara, altii au incaput pe mana Justitiei, cu totii sunt vinovati si vor plati pagubele pana la …pensie.

Zece angajati ai Casei Locale de Pensii (CLP) din Onesti, in frunte cu fostul sef al institutiei, Sergiu Huidici, au fost cercetati de politistii si procurorii din Onesti si din Bacau, pentru prejudicierea bugetului de asigurari sociale cu sume de ordinul miliardelor de lei vechi, prin introducerea unor date eronate in dosarele de pensie, in urma carora cateva zeci de persoane au beneficiat de pensii fara drept sau mai mari decat cele cuvenite. Trei dintre cei zece, Valerica Fodor, Tatiana Mania si Anisoara Neagu, care lucrau la Biroul “Stabilire pensie”, nu au mai fost pusi sub invinuire, intrucat, in urma cercetarilor preliminare, nu au rezultat date concrete despre vinovatia lor.

Neglijenta in serviciu

Alte 5 persoane, referentii Nadia Comaneci si Valerica Munteanu, inspectorul principal Lacramioara Botez, referentul superior Maria Baltag si inspectorul asistent Adina Dorothy-Gabriela Badiu, au fost invinuite de comiterea infractiunii de neglijenta in serviciu, pentru ca au operat sau avizat documente nesemnate de toate persoanele autorizate sau fara viza controlului financiar preventiv. Insa procurorii onesteni au dispus scoaterea acestora de sub urmarire penala si aplicarea unor amenzi cu caracter administrativ, de cate 1.000 de lei pentru fiecare, intrucat lucrau la Biroul “Plati” si nu au contribuit in niciun fel la stabilirea drepturilor de pensie, operatiune efectuata de Biroul “Stabliri”, ci doar au transmis mai departe documentele, fara a le verifica. Neglijenta in verificarea documentelor a fost motivata de Nadia Comaneci, dar si de ceilalti invinuiti, prin faptul ca volumul de munca era foarte mare, ca existau lucrari cu termene foarte clare si ca angajatii CLP Onesti riscau sa primeasca reclamatii din partea pensionarilor care solicitau rezolvarea dosarelor.

Trei acuzatii pentru fostul sef al CLP Onesti

Procurorii onesteni au dispus trimiterea in judecata doar pentru fostul sef al CLP, Sergiu Huidici, acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual si uz de fals, precum si pentru inspectorul de specialitate Vasilica Bogdan Negoita, invinuit de abuz in serviciu contra intereselor publice si uz de fals. Inculpat in acest dosar, care a ajuns pe rolul Judecatoriei Onesti, mai este si Mircea Cioaba, acuzat de inselaciune si uz de fals, pentru ca a incercat sa obtina pensie folosindu-se de o adeverinta falsa. In sarcina lui Huidici a fost pus faptul ca a introdus date nereale in sistemul informatic al CLP Onesti si a semnat decizii de pensie si buletine de calcul fara ca documentele sa fie semnate de toate persoanele autorizate, in dosare care nu aveau documente justificative legale. Iar Negoita a fost acuzat ca a introdus date fictive privind stagiul de cotizare si grupa de munca, rezultand acordarea de pensii necuvenite sau mai mari decat cele corecte.

44 de dosare gresite

Primele nereguli au fost depistate in august 2006, la un control de rutina efectuat de Casa Nationala de Pensii si alte drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) Bucuresti, care a descoperit ca, in 27 de dosare, s-au deschis drepturi de pensie fara indeplinirea conditiilor prevazute de lege, prejudiciul cauzat si constatat fiind de 115.354 de RON (aproape 1,2 miliarde de lei vechi). A urmat un control amanuntit din partea Casei Judetene de Pensii (CJP) Bacau, care a gasit alte 17 dosare in neregula, fiind verificate toate lucrarile din perioada august 2003 – august 2006, prejudiciul cauzat si constatat fiind de 131.278 de RON (1,3 miliarde de lei vechi). In dosare s-au introdus stagii mai mari de cotizare, nereale, s-au facut incadrari fictive in grupa I de munca si s-au calculat drepturi banesti pentru perioade in care titularii nu au avut calitatea de asigurat. In alte dosare s-au folosit documente false, iar in unele cazuri s-au calculat pensiile fara sa existe nici un act justificativ sau pe baza unor venituri si sporuri fictive. A mai fost depistat si un dosar in care s-au folosit date dintr-un carnet de munca apartinand altei persoane.

Angajati putini, harababura maxima

“Aspectele de care sunt invinuit nu au fost comise de catre mine cu intentie – a declarat Sergiu Huidici, in fata anchetatorilor. Neregulile semnalate s-au datorat unui cumul de factori, cum ar fi lipsa personalului calificat si volumul mare de munca, precum si faptului ca o mare parte din programul de munca era alocat relatiilor cu publicul; acest lucru ne obliga sa prestam ore suplimentare, uneori programul prelungindu-se inclusiv noaptea. Daca se respecta intocmai ROF si ROI (regulamentele interne – nota redactiei), se ajungea la blocarea activitatii si nefinalizarea niciuneia din lucrarile cu termen, ceea ce ar fi generat nemultumiri sociale”.
Huidici a mai amintit si faptul ca a trebuit sa preia si munca verificatorului, aflat de un an de zile in concediu postnatal, in locul caruia nu a fost nimeni angajat, “fapt cunoscut de CJP Bacau, in urma numeroaselor mele sesizari privitoare la acest aspect”, dupa cum a declarat el.

Inculpatii au parasit tara

La termenul din 10 ianuarie, judecatorii onesteni au decis sa amane cauza pana la 7 februarie, dar au eliberat si mandate de aducere pentru Sergiu Huidici si Vasilica Bogdan Negoita, care au plecat in strainatate.
Celalalt inculpat, Mircea Cioaba, care s-a folosit de adeverinta falsa pentru a beneficia de pensie, s-a prezentat la proces si le-a spus judecatorilor ca nu are bani sa-si angajeze avocat. El a declarat anchetatorilor ca sotia lui este paralizata si are o pensie de 140 de lei, ca regreta fapta comisa si ca se angajeaza sa returneze banii obtinuti ilegal.

Gheorghe LEU

Comentarii

  1. suntem multii pensionari care nu ni s-a trecut salarile inainte de l964 in cartile de munca am depus cerii de clarificarea acestor drepturii din anu 2oo7 luna mai dar nu s-a primit niciun raspuns.Oare e posibil ca la aceasta filiala care asigura toata partea de sud al judetului sa fie un numar mic de personal,de ce nu se cauta si un spati adecvat pentru oficiul de pensi si oersonal mai operativ si specializat in acest domeniu.Ca sasa depui actele de pensie s-au sa iei unele informati trebuie sa vi de cu seara sa stai toata noapte la rind cand ajungi sa depui actele esti terminat.

Adauga un comentariu

*