Interdictie la REAL penal

deschidere.jpgLupta pentru intrarea in legaliate a constructiile ce incropesc viitorul hipermarket Real a cunoscut o noua etapa. Chiar daca ilegalitatile si chiar faptele presupus penale au fost numeroase, nimeni n-a platit.

In ultima sedinta a Consiliului Local, alesii bacauani s-au trezit din nou la mape cu proiect de hotarare pentru aprobarea planului urbanistic zonal (PUZ), necesar construirii complexului comercial Retail Parc. Cum masina de vot nu a mai functionat ca altadata, acest act normativ nu a reusit sa intruneasca cvorumul necesar avizarii favorabile. Aceasta incurcata poveste isi are inceputurile in luna februarie 2007, cand firma BEL ROM CINCI SRL din Miercurea Sibiului, depune la Primaria Bacau o cerere prin care se solicita eliberarea unui certificat de urbanism pentru un teren situat in strada Republicii. Dupa aproximativ trei saptamani, certificatul a fost scos, iar pe terenul respectiv au fost aduse zeci de camioane si utilaje de constructie, care au fost puse la treaba, desi societatea in cauza nu detinea autorizatia de constructie, singurul document care permite demararea unei constructii. Desi autoritatile in drept au aplicat amenzi contraventionale, lucrarile de constructii pe santierul viitorului hipermarket nu continuat nestingherite. Intr-o prima faza, consilierii locali au aprobat PUZ-ul, acesta a fost atacat in instanta de reprezentantii Consiliului Judetean Bacau. Pe data de 14 noiembrie 2007, Tribunalul Bacau a dat o sentinta definitiva in dosarul 4566/110/2007 si a dispus anularea HCL 143/30.04.2007, privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal pentru construire complex comercial Retail Park “Real”. Practic, in acest moment, fundatia viitorul kipermarket sta pe un teren nesigur, fara a avea eliberate autorizatiile care sunt impuse de actuala legislatie din domeniu constructiilor, instanta fiind cea care va trebui sa decida asupra viitorului Retail Parc “Real”.

O istorie urata

De fapt, ce se intampla la European Retail Park? Mai multe firme de constructii ridica ditamai complexul comercial. Printre ele si firma Segama, al carei actionar majoritar este Liviu Goian, un apropiat al actualei administratii a municipiului. De altfel, firma lui Goian are acces lesnicios in ultima vreme la banul public, lucrarile efectuate la CET Bacau fiind deja de notorietate. Pentru a explica din ce motive se lucreaza fara a exista autorizatie de construire, specialistii din Primarie au gasit la un moment dat si o portita la lege: nu s-a depasit cota zero. Asta se intampla cu multe luni in urma, acum s-a depasit nivelul zero. Dar autoritatile locale si institutiile cu obligatii legale tot nu intervin.

Au murit oameni nevinovati

La cota ZERO minus doi metri, doi oameni, angajati ai firmei lui Goian, au fost ingropati de vii, ceea ce a adus din nou in atentia opiniei publice subiectul santierului pe care se lucreaza la complexul comercial European Retail Park. Chiar daca dupa prima amenda a Primariei Bacau, lucrarile trebuiau sistate,administratia locala n-a vazut si n-a auzit nimic. Hendrik Jan Stoffers, managerul firmei de consultanta MHS Consult, care coordoneaza lucrarile a precizat: „A fost un accident stupid, care putea fi evitat daca firma de constructii respecta toate regulile, daca santul respectiv era protejat cu un cofraj.“

Raspundere pasata

In replica, viceprimarul Constantin Scripat a sustinut, destul de timid, ca firma primise chiar si o amenda de 10.000 RON inca din luna iunie. Finalmente insa, totul a degenerat intr-o fuga de raspundere in care, pe langa Scripat, au mai fost implicati arhitectul sef municipiului, Silvian Cortez („cine a aplicat sanctiunea are obligatia de a o duce pana la capat, deci, domnule colonel Rusu…“) si mai marele Politiei Primariei. Acesta din urma a declarat ca, de fapt, in astfel de cazuri singurul abilitat sa ia masuri concrete este primarul sau reprezentantul special al acestuia. „Daca s-a dat amenda si au continuat lucrarile, trebuia sesizat parchetul. Sa intre la inchisoare. Cineva trebuie sa raspunda pentru ca nu au fost urmarite lucrarilesi autorizatiile.“ – declara la vremea respectiva un consilier local.

Dosarul la Parchet?

Inspectorul sef adjunct al ITM, Ioan Andrei, declara ca in cazul dosarului legat de santierul Real „este vorba de un accident de munca. Asa a considerat si Bucurestiul, ca au fost intrunite toate conditiile pentru a fi inregistrat ca atare. Asteptam acum avizul de la Bucuresti pentru a inainta dosarul catre Parchet. Am primit deja OK-ul, acum asteptam avizul.“ Nici pana acum dosarul nu a ajuns pe masa magistratilor.

Goian asteapta decizia organelor competente

Directorul firmei Segama, Liviu Goian, a spus ca daca aceasta problema va ajunge in atentia parchetului astepta decizia reprezentantilor legii. „Cei de la ITM au demarat o ancheta. Sunt niste institutii abilitate care acum finalizeaza acesta ancheta. Daca ITM-ul a luat niste decizii, au hotarat ca in urma anchetei, sa trimita dosarul in penal, la parchet, normal ca mie nu-mi convine. Eu, din punctul meu de vedere i-am lasat sa se desfasoare. Astept decizia organelor legii”, a declarat Liviu Goian.
Cristinel AIOANEI

Adauga un comentariu

*