HUMAN RIGHTS WATCH CRITICĂ ROMÂNIA PENTRU SCANDALUL ÎNCHISORILOR CIA

Numele României apare din nou în raportul anual al organizaţiei Human Rights Watch. Închisorile CIA, cazul Mailat şi incidentul din Kosovo din februarie anul trecut, când jandarmii români au ucis doi protestatari, sunt menţionate în document ca puncte negre pentru României. România apare în trei capitole ale raportului organizaţiei. În secţiunea dedicată luptei împotriva terorismului, autorităţile de la Bucureşti sunt acuzate că se încăpăţânează să nege că au adăpostit închisorile ilegale ale CIA.

Human Rights Wtach atrage atenţia că prizonierii ar fi fost torturaţi în centrele de detenţie clandestine. Numele României este menţionat alături de cel al Poloniei. Organizaţia mai subliniază că forţele ONU de menţinere a păcii din Kosovo nu au fost trase la răspundere, anul trecut, pentru moartea a doi protestatari albanezi. Jandarmii români au intervenit pentru a restabili ordinea în timpul unei manifestaţii violente. Au fost acuzaţi că au tras în manifestanţi cu gloanţe de cauciuc. Jandarmii români nu au ajuns în faţa justiţiei, scrie raportul.

Documentul Human Rights Wtach mai face referire la România şi la capitolul privind respectarea drepturilor omului în ţările Uniunii Europene. Organizaţia nu omite nici relaţiile tensionate cu Italia, generate de cazul Mailat şi de decretul privind expulzarea imigranţilor consideraţi o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Ordonanţa de urgenţă a fost adoptată ca urmare a unei crime brutale, atribuită unui rrom din România, precizează raportul.

Antena 3

Adauga un comentariu

*