Haos la CFR: Uite greva, nu e greva!

gara bacauGreva feroviarilor a durat numai trei ore, insa a reusit sa creeze haos in mai toate garile din tara. Ministerul Transporturilor reia discutiile cu sindicatele care promit insa ca vor declansa proteste daca negocierile se termina fara rezultate pana la data legala de 31 martie. In Gara de Nord circulatia trenurilor a fost reluata in jurul orei 9:55 dup aproape trei ore de haos. Nu se stie insa daca aceasta insemna ca s-a incheiat greva feroviarilor, insa se pare ca actiunile de protest sunt cel putin suspendate intrucat negocierile cu sindictele vor fi reluate la ora 12:00. Primele garnituri care au plecat sunt cele spre Galati si Constanta. Au fost redeschise si casele de bilete.Trenurile pleaca in ordine cronologica, insa circulatia va reveni la normal abia in cursul dupa amiezii. Va prezentam mai jos cronologia celor tri ore de greva carea creat hos in mai toate garile din tara.

Greva feroviarilor a inceput. Trenurile nu au mai plecat din gari in Bucuresti si in alte orase din tara.

Potrivit televiziunilor de stiri, in Gara de Nord casele de bilete s-au inchis in jurul orei 7 si 10 minute si niciun tren nu a mai plecat sau nu a mai sosit in gara. Prima garnitura care urma sa plece avea destinatia Galati, iar calatorii se urcasera deja in tren. In Gara de Nord sunt sute de calatori nemultumiti. Multi dintre ei s-au adunat in fata caselor de bilete pentru a-si recupera banii insa operatoarele spun ca nu au sumele necesare.

Potrivit Realitatea TV, in regionala CFR Brasov greva nu fusese declansata cel putin pana la ora opt si jumatate, insa angajatii nu au putut garanta nu vor incepe totusi protestele in cursul zilei. Doar un sef de tren si trei mecanici de locomotiva au refuzat sa inceapa lucrul. Acestia vor fi sanctionati. Totusi mai sunt si alte actiuni de protest sporadice in gari mai mici de pe raza acestei regionale.

La Constanta insa greva a inceput dupa ora 7:00. La fel si in regionala Iasi. La Timisoara au plecat doar doua trenuri, multe altele ramanand la peron. Se pare ca fiecare mecanic de tren decide daca trenul sau pleaca sau nu. Numai in Gara de Nord au ramas la peron cel putin 10 garnituri. Pe raza regionalei CFR Cluj nu au plecat 25 de trenuri de calatori.
Directorul CFR Calatori afirma ca in cazul in care protestatarii vor renunta la greva, circulatia normala a trenurilor va fi reluata in cursul dupa amiezii sau in cursul serii.

Sindicalistii de la Caile Ferate sustin ca nu i-au indemnat pe angajati la greva si ca este vorba de o decizie spontana luata din cauza salariilor mici, in jur de 450 de lei. Ministrul Transporturilor Ludovic Orban considera insa ca raspunderea pentru declansarea grevei apartine sindicatelor si ca actiunea este ilegala. „Nu pot considera actiunea de protest spontana atata timp cat ea a fost anuntata inca de ieri pe toate televiziunile”, a spus Orban.

Sosit in Gara de Nord in jurul orei 7 si 40 de minute el a promis calatorilor ca isi vor recupera banii pe bilete. In acelasi timp el a declarat ca pagubele vor fi recuperate de la sindicate si i-a averizat pe toti angajatii care au intrerupt lucrul ca vor raspunde individual. El a cerut sefilor de gara din toata tara sa discute cu fiecare angajat in incercarea de a-i determina sa renunte la protest, in caz contrar urmand sa se treaca la sanctiuni.

Ministerul isi mentine oferta de majorare a salariilor cu 8 procente, dar Ludovic Orban nu a precizat daca vor fi reluate negocierile.

Liderii de sindicat de la CFR spun ca nu se tem de amenintarile ministrului Transporturilor si ca nu-i sperie aducerea in fata instantei. Ei sustin ca nu au incalcat legea. Liderii de sindicat asteapta sa fie invitati din nou la negocieri si in masura in care revendicarile le vor fi acceptate dau asigurari ca circulatia trenurilor va fi reluata cat mai curand posibil.

Sindicalistii de la Caile Ferate au cerut majorari salariale de 12 procente si acuza Ministerul Transporturilor ca nu le-a prezentat oferta scrisa privind majorari salariale de 8 procente, oferta fiind doar una prezentata la posturile de televiziune. Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat, joi seara dupa incheierea negocierilor, ca oferta ministerului si a managerilor celor 3 companii ramane aceeasi: cresterea salariilor cu 4% in luna aprilie si cu inca 4% in octombrie.

Ludovic Orban a explicat ca salariile angajatilor de la Caile Ferate nu pot creste mai mult de atat, din cauza bugetului de stat pe 2008 aprobat prin lege de Parlament, dar si pentru ca CFR are in plan modernizarea infrastructurii – cresterea calitatii in ceea ce priveste transportul de calatori, cat si cel de marfa, si investitii masive in innoirea parcului de material rulant.
hotnews

Adauga un comentariu

*