De ziua lui Caragiale, Victor Rebengiuc, Gheorghe Dinică şi Marin Moraru devin Doctor Honoris Causa ai UNATC

dr.jpgTrei mari actori ai teatrului şi filmului românesc, Victor Rebengiuc, Gheorghe Dinică şi Marin Moraru, au primit, miercuri, titlul de Doctor Honoris Causa acordat de senatul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică, ceremonia desfăşurându-se în seria de evenimente consacrate Zilei UNATC marcată de ziua lui Caragiale.

Profesorii şi studenţii de la facultăţile de Teatru şi Film i-au salutat cu îndelungi aplauze pe cei trei mari artişti, veniţi în şcoala ce i-a călăuzit spre arta sacră pe care o slujesc.

ÃŽn deschiderea ceremoniei de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, rectorul UNATC, Florin Zamfirescu, a evocat spiritul marelui Caragiale, patronul acestei instituÅ£ii de învăţământ: „Este ziua universităţii noastre. Este greu să spunem cuvinte inedite cu privire la acest mare dramaturg care a însemnat, înseamnă ÅŸi mă tem că va însemna, de acum mult timp înainte, o ÅŸtampilă pe conÅŸtiinÅ£a noastră. Caragiale, din păcate, e mai actual astăzi decât mulÅ£i dramaturgi care sunt în viaţă. AÅŸ vrea să apuc să văd ca opera lui I.L. Caragiale să fie învechită”, a spus actorul Florin Zamfirescu.

Victor Rebengiuc, Gheorghe Dinică ÅŸi Marin Moraru sunt absolvenÅ£i ai acestei ÅŸcoli, pe atunci Institutul de Artă Teatrală ÅŸi Cinematografică, ÅŸi „au făcut o onoare profesiei ÅŸi ÅŸcolii”. Cu atât mai mult cu cât Marin Moraru a fost aici profesor, iar Victor Rebengiuc – rector.

Prezentarea acestor artişti s-a făcut printr-un film cu interviuri realizate cu Victor Rebengiuc, Gheorghe Dinică şi Marin Moraru. Au fost trei mărturii de credinţă, trei eseuri în care trei monştri sacri vorbesc despre sine cu modestie şi despre meseria lor cu toată dragostea.

Despre sine, Victor Rebengiuc spune în interviu că se simte extraordinar de bine când face această profesie. „Slujim arta. Poate că am o intuiÅ£ie artistică, scenică ÅŸi înÅ£eleg foarte bine ÅŸi repede structura personajelor pe care le interpretez. Am avut marea ÅŸansă de a lucra cu mari regizori precum Ion Cojar, Vlad Mugur, Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, dar ÅŸi cu Valeriu Moisescu sau mai tânărul Yuriy Kordonskiy. De la toÅ£i am învăţat. Fiecare a însemnat ceva pentru mine”, a mărturisit Victor Rebengiuc.

Cel mai drag rol în film al lui Rebengiuc rămâne, precum a mărturisit, Ilie Moromete.

„Il simÅ£eam alături pe bunicul meu, când îl jucam pe Moromete. E actual ÅŸi azi”, a spus Victor Rebengiuc, care a transmis un mesaj discipolilor, desprins dintr-un monolog al lui Stanislavski: „IubeÅŸte arta din tine ÅŸi nu pe tine în artă”.

Copleşitoare au fost amintirile lui Gheorghe Dinică şi Marin Moraru, mărturisite în interviuri. Primul a fost remarcat într-un spectacol de amatori şi invitat să vină la facultate de către Dina Cocea. A început această meserie la Teatrul pentru Tineret din Bucureşti.

Ce l-a fascinat cel mai mult pe Gheorghe Dinică în momentul în care a jucat în primul film a fost „combinaÅ£ia” actorilor de teatru ÅŸi film.

„Nu voi uita niciodată momentul când am jucat alături de marele Calboreanu. Apoi am intrat în cinema ca la mine acasă. ÃŽn meseria noastră trebuie să ai, dincolo de talent, ÅŸi o ÅŸansă. Eu am avut această ÅŸansă, să joc un mare repertoriu”, a spus Gheorghe Dinică.

ConversaÅ£ia cu Marin Moraru de pe ecranul improvizat a trezit hohote de râs chiar de la început. Pentru că a povestit cum fugea de la Politehnică la cursurile de teatru, cum a picat la admiterea de la Institut, cum a dat a doua oară ÅŸi era „sub linie”, împreună cu Dinică, dar au fost admiÅŸi după ce au mai dat un examen.

„Un actor îşi duce într-un rucsac special toate rolurile sale. Faptul că toate personajele stau unul peste altul grămadă în rucsac nu mă deranjează, pentru că aceste personaje sunt eu”, a spus Marin Moraru, adăugând că a făcut film cu multă dragoste, iar teatrul i-a dat aură.

Cele trei interviuri au fost urmărite de audienţă cu sufletul la gură. Apoi a început momentul solemn. Primul învestit cu titlul de Doctor Honoris Causa a fost Gheorghe Dinică. Laudaţio a fost citit de profesorul Manuela Cernat.

A urmat Marin Moraru pentru care a citit laudaţio Laurenţiu Damian. Profesorul şi regizorul Alexa Visarion a prezentat laudaţio pentru Victor Rebengiuc.

Au fost trei momente în care au prevalat emoţiile. Asistenţa ovaţiona.

Victor Rebengiuc va împlini 75 de ani la 10 februarie. A absolvit IATC în 1956, făcând parte din generaţia de aur a teatrului românesc. A realizat roluri memorabile la Teatrul Naţional din Craiova, la Teatrul Bulandra, la Teatrul Mic, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, la Teatrul Naţional din Bucureşti. Au rămas reprezentative rolurile din filme.

Gheorghe Dinică a împlinit 71 de ani la 1 ianuarie. A terminat Institutul de Teatru în 1961. A realizat numeroase roluri la Teatrul de Comedie, unde a debutat, la Teatrul Naţional din Bucureşti, la Teatrul Bulandra. A jucat în peste 100 de filme.

Marin Moraru împlineşte 71 de ani pe 31 ianuarie. A absolvit Facultatea de Teatru în 1961, jucând la Teatrul Tineretului din Bucureşti, la Teatrul de Comedie, la Teatrul Bulandra, la Teatrul Naţional din Bucureşti. A fost conferenţiar universitar la IATC. A jucat în filme care sunt reprezentative pentru cinematografia românească.

La finalul ceremoniei, redactorul ROMPRES a solicitat câteva opinii unor profesori de la UNATC despre acest eveniment petrecut în ziua când s-a născut Caragiale:

Manuela Cernat: „Este o zi extraordinară, o zi pusă sub dublul semn, al lui Caragiale ÅŸi al sfinÅ£ilor Trei Ierarhi. O zi de emoÅ£ie. I-am văzut pe cei trei mari actori pe care i-a avut vreodată România, reuniÅ£i pentru a primi distincÅ£iile universităţii noastre. Sunt fericită că am trăit această zi aici”.

Gelu Colceag: „E foarte bine că izbutim să organizăm astfel de evenimente. Marile personalităţi trebuie să vadă cum se vorbeÅŸte despre ele ÅŸi despre arta lor atunci când sunt în viaţă, pentru că noi avem obiceiul să le ridicăm statui după ce se prăpădesc”.

Alexa Visarion: „Este o zi când cei tineri au ÅŸansa să se bucure nu numai de prezenÅ£a celor trei mari artiÅŸti ai scenei, ci ÅŸi de faptul că ei se oferă ca oameni care au umor, care au calităţi de pătrundere, care fac parte mereu din arta reală reprezentativă. Sunt trei personalităţi distincte care au capacitat, împreună, arta românescă de a se implica în dezvoltarea socială, în dezvoltarea ideilor româneÅŸti”.

Florin Zamfirescu: „E foarte importantă această zi, pentru ÅŸcoală în primul rând. E un exemplu pentru absolvenÅ£ii de acum să vadă cum sunt sărbătoriÅ£i studenÅ£ii de cândva, să înÅ£eleagă că acestea au un loc aici, unde ei se pot întoarce oricând”.

Carmen Stanciu: „Pentru un tânăr care a ales calea vocaÅ£ională a artei, întâlnirea cu cei care, prin creaÅ£iile lor, au înălÅ£at templul românesc al Thaliei este extrem de importantă. Nimic nu se poate construi în viitor, dacă nu-Å£i cunoÅŸti rădăcinile. Pentru studenÅ£ii UNATC întâlnirea cu trei oficianÅ£i ai sacrei meserii de actor se aseamănă cu întâlnirea unui copil cu părinÅ£ii săi spirituali – poate necunoscuÅ£i, poate uitaÅ£i, poate nebănuiÅ£i. Fie că e vorba de Caragiale, de profesorul Ion Cojar sau de Victor Rebengiuc, de Gheorghe Dinică sau Marin Moraru, ÅŸcoala românească de teatru ÅŸi film se străduieÅŸte în fiecare an să păstreze vii valorile autentice ale civilizaÅ£iei româneÅŸti, aducându-le în prim-plan, în ziua de 30 ianuarie – Ziua UNATC”.

Adauga un comentariu

*