RAFO e departe de liman

rafo-firma-la-intrare.jpgIn urmatoarele doua – trei saptamani, Rafo va trece prin cateva momente tensionate, de o importanta majora pentru viitorul societatii.

Primul hop a fost pe 24 ianuarie, la Tribunalul Brasov. Desi a achitat toate datoriile bugetare, in valoare de peste un sfert de miliard de dolari, rafinaria onesteana inca se mai confrunta cu pretentii financiare din partea unor firme, institutii si persoane fizice. La Tribunalul Brasov au fost depuse cateva contestatii privind valoarea unor datorii, in afara celor din tabelul definitiv al creditorilor. Cea mai importanta dintre acestea este cea depusa de firma Glencore, fostul furnizor de titei al Rafo, care pretinde ca are de recuperat peste 80 milioane de dolari, dupa cum sustin unele surse neoficiale.

Bani pentru inventii

Pretentii financiare au mai ridicat Ministerul Economiei si Finantelor, care a solicitat recalcularea unor creante, si un grup de 7 persoane, printre care Valentin Anastasiu, Ion Bivolaru si Zamfir Stancu, care au cerut aproape 4 miliarde de lei vechi, ca drepturi de autor pentru niste inventii pe care le-au brevetat. Date fiind numarul si complexitatea contestatiilor, este foarte posibil ca instanta brasoveana sa amane inca o data hotararea de incetare a planului de reorganziare judiciara.

Instalatii oprite

Tot in aceasta perioada, multe din instalatiile de la Rafo nu vor functiona, ca urmare a executarii unor lucrari de verificare si modernizare a echipamentelor, precum si de optimizare a fluxurilor tehnologice, investitia fiind de 3,6 milioane de euro. Timp de doua – trei saptamani, doar cateva instalatii vor functiona, insa angajatii vor lucra dupa programul normal, iar desfacerea produselor va fi asigurata pentru toti contractantii, dupa cum a precizat liderul sindical Ion Marian.

Rafinorii vor salarii mai mari

Pe 7 februarie, va avea loc un nou termen in procesul deschis de viceliderul sindical George Plaisanu, la Tribunalul Bacau, prin care s-a cerut anularea inregistrarii Contractului Colectiv de Munca (CCM) din mai 2007, care nu a fost semnat decat de liderul sindicatului, Ion Marian. Daca inregistrarea documentului va fi anulata, administratia de la Rafo va fi nevoita sa negocieze un nou CCM, dar mai ales clauzele privind majorarea salariilor si incetarea concedierilor.

Confruntarea liderilor sindicali

Liderul si viceliderul au pozitii total opuse in privinta negocierii unui nou CCM, insa pe 6 ianuarie, cu doar o zi inainte de procesul de la Tribunalul Bacau, va veni un moment decisiv si pentru Sindicatul “Rafinorul”: adunarea generala a membrilor. Desi va fi un moment delicat, evenimentul este unul foarte important pentru viitorul relatiei dintre sindicat si administratie. Liderul sindical Ion Marian a acceptat clauzele impuse de conducerea de la Rafo, fapt care a permis administratiei sa taie din lefuri si sa dea oameni afara, motiv pentru care el a fost acuzat cu duritate de rafinori, inca din vara anului trecut. Multi rafinori il acuza pe Marian ca tine mai mult partea administratiei decat pe cea a salariatilor, iar adunarea generala din 6 februarie poate fi un eveniment decisiv pentru limpezirea apelor sindicale.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*