Nemtii, cehii si belgienii se lupta pentru SE Borzesti

se-borzesti-instalatii.jpgNemtii de la E.ON Kraftwerke, cehii de la compania CEZ sau belgienii de la concernul Electrabel vor fi noii patroni de la Sucursala Electrocentrale (SE) Borzesti, castigatorul licitatiei urmand sa fie anuntat in mai putin de doua luni de zile.

Cele 3 mari companii au depus oferte pentru privatizarea SE Borzesti, deschise recent la Bucuresti, desi mai fusesera selectate pentru acest proiect inca 4 concerne: Gaz de France, ENEL Spa, AES Corporation si EDF International. Directorul SE Borzesti, Ioan Pavel, ne-a precizat ca au ramas definitive doar ofertele facute de E.ON Kraftwerke, CEZ si Electrabel, dintre care se va stabili castigatorul, dupa ce documentele vor fi analizate in detaliu.

Noi locuri de munca

Indiferent de firma care va castiga, investitorul va trebui sa construiasca o noua centrala la Onesti, bazata pe tehnologii de ultima ora, si sa modernizeze actualele capacitati de productie. Privatizarea SE Borzesti nu este una clasica, prin care sa fie vandute structurile de productie existente, ci este una inedita, prin care investitorul vine sa construiasca o noua centrala, de 450-600 Megawati, care sa acopere intregul deficit energetic din zona Moldovei. Investitia totala ar putea sa depaseasca o jumatate de miliard de euro si ar putea sa aduca beneficii insemnate municipiului Onesti. Directorul Ioan Pavel a estimat ca vor fi create cateva sute de locuri de munca, mare parte dintre acestea urmand sa fie ocupate de onesteni, in timp ce noii proprietari vor aduce doar cativa specialisti, cu rol de coordonare a activitatilor, mai ales la inceput.

Sprijin de la primarul Onestiului

Emil Lemnaru, primarul municipiului Onesti, s-a declarat optimist in privinta beneficiilor aduse de privatizarea SE Borzesti. “Ne intereseaza ca unitatile economice din oras sa functioneze – ne-a declarat primarul Emil Lemnaru. Cine va deveni proprietar la SE Borzesti va trebui, in primul rand, sa mentina in functiune actualele grupuri energetice. Daca se va construi si o centrala noua, atunci va fi un avantaj si mai mare pentru oras, iar noi, administratia locala, vom acorda tot sprijinul de care este nevoie, pentru ca industria Onestiului sa devina si mai puternica”.

Fara E.ON

Desi investitia ce urmeaza sa fie facuta la SE Borzesti este una foarte importanta, indiferent de firma care o va face, onestenii prefera ca licitatia sa fie castigata de belgienii de la Electrabel, ba chiar si de cehii de la CEZ, si nu de nemtii de la E.ON Kraftwerke, companie in care nu mai au nici o incredere. Dupa ce E.ON Kraftwerke a cumparat societatea Electrica, onestenii au fost adusi la culmea disperarii de politica nemtilor privind furnizarea energiei electrice. Desele intreruperi ale curentului electric, furnizarea energiei la parametri execrabili si neefectuarea de investitii pentru inlocuirea retelelor si a echipamentelor uzate i-au enervat atat de tare pe onesteni, incat alesii locali au ajuns la concluzia ca nemtii de la E.ON ar trebui alungati din tara. Pentru acest motiv, onestenii nici nu vor sa mai auda de numele E.ON, mai ales in conditiile in care piata energetica din Romania este deja suprasaturata de puzderia de “baieti destepti”, puternic sprijiniti de “baseii” sau “taricenii” de la Bucuresti.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*