Cafeneaua subiectelor: Smecherii malefice

Lumea fictionala, ca si capacitatea de a nascoci, scotoci si pritoci cu o inventivitate naucitoare lucruri noi, evenimente manipulatorii, situatii si contexte abracadabrante, hilare sunt cu siguranta o parte a culturii noastre comportamentale; ramai traznit de cate abilitati da dovada romanul ca sa pluteasca pe ape tulburi chiar si atunci cand nu stie sa inoate; avem gena rezistentei la orice tip de intemperii sociale, folosim ca nimeni altii imprecizia unei legislatii concepute parca anume sa ofere portite de scapare pentru iliciti etc.

Cred ca Romania etaleaza in clipa de fata cel mai caraghios spectacol de circ vazut de europeni; de la 18 ani defulam in arena toate dejectiile unui subconstient imbacsit de apucaturi si smecherii care ne invatasera sa supravietuim; suntem unsi cu toate alifiile posibile, iar fantezia in a crea turbulente acoperitoare de ignoranta si nepricepere este debordanta ca un foc de artificii, ca un gheizer. Gasim tot felul de explicatii rizibile la ce nu merge, adica la incompetenta si iresponsabilitate. Cine se uita la oglinda noastra, vede doar monstri cu mai multe teste si toate proaste, de ingheata apele. Ca sa nu mai vorbim de „strambele” aproape geniale pe care le baga Presedintele in tot ce nu-i convine si ar reprezenta un pericol la dainuirea in fruntea statului.

Presedintele nostru este o capodopera de smecherii malefice, de machiavelacuri dezgustatoare; este un mare artist in „dezbina si domneste” pana la atomizarea adversarului; nimeni ca el nu stie sa dozeze mai savant picatura de otrava, tortura psihica, dezinformarea, barfa, calomnia; avem un Presedinte inepuizabil, unic maestru in a simula ca tot ce face el este pus in slujba interesului public si a Constitutiei; aici abilitatea lui este recunoscuta, vorbe mari, sforaitoare, bla-bla, bla-bla ca fiind emise de o entitate superioara incontestabila; Domnia Sa emite bule ca Papa, sacrosante, gura aurita, sentinte univoce indiscutabile; ereticii vor fi arsi pe rug.

Pai, cand ti-o pune o stampila Basescu, esti terminat, te-asteapta munca de jos, ca pe vremuri. Capitanul comanda, echipajul executa, pe nava merge, intr-o societate democratica, nu. Nu o data m-am gandit ca in capul omului astuia trebuie sa fie un infern de imbarligaturi si scenarii demolatoare, de incrancenari si razbunari, planuri de contracarare a inamicilor politici, de ideosincrazii personale; un fel de cap „a la Borgia”. Inventatorul demagogicei formule: „Sa traiti bine!”, insotite de un ras sardonic-ironic in mai toate imprejurarile este intr-adevar un personaj care se simte bine doar intr-un context conflictual; doar starea de conflict ii stimuleaza energiile diavolesti si-i incarca bateriile. In ce tara europeana Presedintele isi haituieste guvernul continuu, fara odihna, intr-o lupta de guerila nemiloasa, ignorand interesul national?

Cand Romania se afla intr-un varf istoric si sunt atatea de facut si schimbat ca sa nu mai fim rusinea Europei, dumnealui Presedintele, dumnealui emitatorul de sentinte unice si indiscutabile inventeaza, iata, „povestea mapei”, mai pe sleau dosarul de cadre, caci mapele nu sunt altceva decat caracterizari subiective scrise de cei mai incuiati si devotati activisti PCR. Condamnand oficial comunismul, demer rizibil prin lipsa de consistenta si realism, Presedintele face apel cand vor muschii lui si conform intereselor sale de supravietuire, tocmai la ceea ce condamna! Grotesc spectacol, mizerabil caracter.

La aproape doua decenii de la Revolutie, ajungem, prin tonul dat de Presedinte, sa fim judecati dupa dosarul de cadre. Dar, oameni buni, asta e o tampenie fara margini; Presedintele Romaniei si-a cam pierdut busola si e din ce in ce mai atipatic si debusolat. Este clar ca un ministru al justitiei numit de liberali n-are cum sa fie pe placul Presedintelui; probabil se simte vulnerabil, el si sustinatorii domniei sale; si asta ii stimuleaza panica – panica ii stimuleaza inventivitatea si haosul e gata! A produce haos, spectacol politicianist de mahala si pagubos pentru noi toti, e amprenta inconfundabila, de rasul lumii civilizate, a actualului mandat al Presedintelui Basescu.

OVIDIU GENARU

Adauga un comentariu

*