Viitorii şomeri de la uzina Nokia din Bochum ar putea lucra în România

Grupul finlandez Nokia intenţionează să propună angajaţilor ce urmează să fie concediaţi de la uzina sa din Bochum (Germania), pe care compania a anunţat că o va închide până la mijlocul lui 2008, să se transfere în România, unde compania finlandeză urmează să deschidă o nouă uzină la Jucu, judeţul Cluj.

Surse din interiorul companiei, citate de ‘Rheinische Post’ susÅ£in că aceasta este una dintre propunerile pe care Nokia vrea să le discute săptămâna viitoare cu sindicatele ÅŸi responsabilii politici germani, în încercare de a găsi un plan de măsuri compensatorii care să fie acceptabil pentru muncitorii germani.

Confederaţia sindicală IG Metall a declarat că nu are cunoştinţă de existenţa acestui plan, dar că va discuta cu membrii săi de sindicat o serie de măsuri destinate să împiedice închiderea uzinei de la Bochum.

Motivând că la Bochum, Germania, costurile cu mâna de lucru sunt de aproape zece ori mai mari decât cele de la Cluj, România, grupul Nokia, cel mai mare producător mondial de telefoane mobile, a anunţat săptămâna trecută că intenţionează să-şi închidă uzina pe care o are la Bochum până la mijlocul lui 2008, ceea ce ar conduce la concedierea a 2.300 de angajaţi. Producţia ar urma să fie mutată la alte uzine, în principal la cea de la Cluj care a demarat recent activităţile.

Referindu-se la decizia de a transfera producţia de la Bochum (Germania) la Jucu (România), Olli-Pekka Kallasvuo a subliniat că decizia grupului finlandez este irevocabilă.

”Noi producem la Bochum aproximativ ÅŸase la sută din telefoanele noastre mobile. ÃŽn schimb, această uzină este responsabilă pentru 23 la sută din costurile noastre salariale directe. ÃŽmi este foarte greu să cred că pot apărea noi informaÅ£ii care să repună în discuÅ£ie decizia noastră’, a anunÅ£at Kallasvuo.

În luna aprilie 2005, patronul întreprinderii SUM din oraşelul alsacian Schirmeck a declanşat un adevărat scandal în Franţa, când a propus unora din angajaţii săi, pe care de altfel voia să îi concedieze, să vină să muncească în România, pentru un salariu brut de 110 euro.

Grupul Nokia a decis în primăvara anului trecut să deschidă în comuna clujeană Jucu o platformă de producţie. Pentru a facilita instalarea companiei finlandeze în judeţ, Consiliul Judeţean a demarat construirea unui parc industrial ce va avea o suprafaţă de 159 de hectare, dintre care platforma Nokia va ocupa 90 de hectare. În acest parc vor mai veni însă şi alte firme, care vor desfăşura activităţi conexe producţiei de telefoane mobile. Zona va fi legată de Cluj-Napoca printr-o autostradă urbană, având în vedere că se preconizează ca parcul să fie vizitat zilnic de puţin 300 de camioane.

În urma venirii la Cluj a companiei finlandeze se vor crea, în total, aproximativ 15.000 de locuri de muncă, investiţia realizată în acest parc industrial ridicându-se la 200 de milioane de euro.

În cursul acestui an, Nokia va angaja aproximativ 1.000 de persoane, iar demararea efectivă a producţiei este preconizată pentru mijlocul lunii februarie.

Grupul finlandez intenţionează să desfiinţeze fabrica sa din Bochum, Germania, iar acest lucru presupune disponibilizarea, până la mijlocul acestui an, a 2.300 de angajaţi. De asemenea, producţia ar putea fi transferată către est, posibil în România, unde costurile sunt mai reduse.

„Principalul motiv este faptul că uzina de la Bochum pur ÅŸi simplu nu este competitivă. Germania este o Å£ară scumpă, costurile de producÅ£ie ÅŸi costurile salariale sunt mari ÅŸi pe termen lung nu putem să continuăm activitatea la această uzină”, a declarat purtătorul de cuvânt al Nokia, Arja Suominen, adăugând că procesul de selecÅ£ie a personalului a ÅŸi început în România.

Surse din interiorul Grupul finlandez, citate de Thomson Financial, au declarat că Nokia nu are intenţia să ofere muncitorilor de la uzina sa din Bochum (Germania) locuri de muncă la noua unitate de producţie ce urmează să se deschidă la Jucu (România).

‘Se pare că acesta este unul din multele zvonuri referitoare la uzina de la Bochum care circulă în prezent’, a declarat sursa citată, referindu-se la un articol apărut vineri în cotidianul regional ‘Rheinische Post’, conform căruia Nokia va propune săptămâna viitoare salariaÅ£ilor din fabrica sa din Germania sa se mute la viitoarea uzină din România.

Motivând că la Bochum, Germania, costurile cu mâna de lucru sunt de aproape zece ori mai mari decât cele de la Cluj, România, grupul Nokia, cel mai mare producător mondial de telefoane mobile, a anunţat săptămâna trecută că intenţionează să-şi închidă uzina pe care o are la Bochum până la mijlocul lui 2008, ceea ce ar conduce la concedierea a 2.300 de angajaţi. Producţia ar urma să fie mutată la alte uzine, în principal la cea de lângă Cluj (România).

Potrivit sursei citate de Thomson Financial, politica Nokia permite angajaţilor să solicite orice loc de muncă disponibil la nivel global, însă din motive personale oamenii sunt interesaţi să aplice pentru locurile de muncă disponibile în ţara lor.

Nokia, cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, a înregistrat anul trecut un profit net de 7,205 miliarde euro (circa 10,5 miliarde dolari), cu 67 la sută mai mare faţă de 2006.

Compania a vândut 437 milioane telefoane mobile în 2007, cu 26 la sută mai multe faţă de anul anterior, o cifră record ce i-a permis creşterea cotei de piaţă până la 40 la sută, consolidând astfel poziţia sa de lider pe piaţa mondială de telecomunicaţii.

Vânzările nete ale Nokia s-au majorat cu 24 la sută faţă de 2006, ajungând la 51,058 miliarde euro (74,4 miliarde dolari).ROMPRES

Adauga un comentariu

*