Lupta in PD-L pentru Primaria Onesti

deschidere-4.jpgDupa ce au castigat la limita europarlamentarele de la Onesti, la diferenta de doar cateva voturi fata de PSD, democratii au inceput sa se umfle atat de mult in pene, incat erau cat pe ce sa pocneasca. Presedintele de atunci al PD Onesti, Constantin Florian, spunea ca este un moment istoric, iar liderul PLD, Valerian Vreme, era convins ca balanta politica din municipiul de pe Trotus inclina spre dreapta.

A urmat fuziunea comandata de Basescu, iar noul partid, PD-L, pe care presedintele PSD Onesti, primarul Emil Lemnaru, l-a catalogat drept un hibrid conjunctural si foarte anormal, parea ca are forta sa atraga electoratul de partea lui. Insa au inceput sa se adevereasca prezicerile liberalilor onesteni, care, umiliti de rezultatul de la europarlamentare, spuneau ca in politica nu-i obligatoriu ca unu si cu unu sa faca doi, ci chiar cu mult mai putin decat unu, tot ei anticipand si faptul ca intre PD si PLD va incepe lupta pentru suprematia din PD-L. Exact asa s-a si intamplat, iar din aceasta lupta au iesit invigatori oamenii lui Nistor.

Anonimul Florian sau experimentatul Vreme?

La Onesti, in functia de presedinte al PD-L a ajuns Constantin Florian, in timp ce fostul lider al PLD, Valerian Vreme, a cazut o treapta, ajungand doar in postura de prim-vicepresedinte. Faptul ca Valerian Vreme a pierdut in fata lui Constantin Florian a produs o unda de soc in randul electoratului onestean, care continua sa se propage si mai mult. Pana si adeptii lui Stolojan au inceput sa se indoiasca de afacerea facuta in favoarea lui Nistor, pe care putini onesteni au ajuns la performanta de a-l indragi.
Pe de alta parte, Florian este un anonim in comparatie cu Valerian Vreme. Fost fotbalist, Constantin Florian s-a evidentiat mai mult in calitatea lui de patron al celui mai important centru de analize medicale din Onesti, Grinflo, insa pe plan politic a activat cu oarecare succes doar in ultimii ani, mai ales de cand a devenit consilier local. Fata de Florian, Valerian Vreme are o experienta politica incomparabil mai mare, dar este cunoscut si ca un veritabil om de afaceri, el fiind directorul grupului de firme UM-Soft, la care este si actionar.

Vreme viseaza la vremuri bune

Valerian Vreme a fost nu doar presedinte al PLD, ci si consilier judetean, dar si lider al PNL Onesti, calitate in care a candidat la functia de primar, la alegerile trecute, clasandu-se pe locul doi, dupa Emil Lemnaru, dar la mare distanta. Fostul sef al PLD isi anuntase candidatura la functia de primar, inca din vara trecuta, si avea mari sanse de a deveni un concurent pe masura primarului Emil Lemnaru, pentru care contracandidatii de la alegerile anterioare au fost entitati aproape neglijabile, cu rol de figuranti. Dar este foarte posibil ca Vreme sa nu mai fie lasat sa candideze, chiar daca el doreste sa faca acest lucru. Conform afirmatiilor facute de el, candidatul PD-L Onesti va fi stabilit in urma unui sondaj, insa orgoliul lui Nistor s-ar putea sa fie mai mare decat rezultatul sondajului si, asa cum si-a uns omul ca presedinte, tot asa ar putea sa-l arunce in lupta pe Constantin Florian. Ca urmare, primarul Emil Lemnaru nu prea ar mai avea cu cine sa-si masoare fortele. Ba mai mult, s-ar putea ajunge in situatia paradoxala din anul 2000, cand presedintele de atunci al PNL, Gheorghe Chelmus, a candidat la functia de primar, dar nu a fost votat nici macar de proprii membri de partid. Totusi, Valerian Vreme se arata optimist in privinta desemnarii lui drept candidat la fotoliul de primar; el a realizat chiar si un mic “Calendar pentru VREME buna”, pe 2008, pe care l-a distribuit apropiatilor.

Balanta PD-L ar putea da erori la cantarire

Primarul Emil Lemnaru nu si-a anuntat, pana acum, candidatura pentru un nou mandat, insa este foarte probabil ca acest lucru sa se intample cat de curand, mai ales ca nici PNL si nici alte partide nu au propus vreun concurent care sa-si poata masura fortele cu liderul PSD Onesti. Emil Lemnaru are si opozanti in municipiu, care il critica dur, insa are si destui simpatizanti, mai ales dintre cei tacuti, dar multi, care nu fac valuri scriind comentarii acide la articolele aparute pe Internet sau trimitand epistole veninoase, dar anonime, ci se duc la vot si pun stampila acolo unde doresc, fara sa se bata cu pumnii in piept.

Nistor si Chiriac – doua sabii intr-o teaca politica

Nici in municipiul Bacau lucrurile nu sunt clare. Obligat, se pare, de conducerea centrala a partidului, eternul lider Vasile Nistor va candida la Primaria municipiului. Acest lucru nu-i convine, avand in vedere notorietatea redusa si controversata pe care o detine. Pe de alta parte, Nistor nu l-ar lasa pe proaspatul sau coleg Ioan Chiriac sa candideze deoarece, in caz de reusita, l-ar debarca de la conducerea filialei. Chiar daca amandoi neaga tensiunile, situatia este din cale afara de complicata, la nominalizarea candidaturii pentru primar adaugandu-se si locurile pe listele la consiile locale si consiliul judetean. Foarte probabil, in stilul deja impus de Traian Basescu, deciziile finale vor fi luate la Bucuresti. Isi va apara Stolojan oamenii din teritoriu sau va ceda in fata superioritatii numerice si dibaciei pedistilor?

Gheorghe LEU

Comentarii

  1. HA,HA,HA…ACELASI LUCRU SE INTIMPLA SI LA BUHUSI.VOI FI DIN NOU PRIMAR SI VOI REUSI SA-MI TERMIN MOTELUL.A FOST CEA MAI PROASTA MISCARE POLITICA A LUI BASESCU.NULITATEA DE NISTOR MI-A SCOS CONTRACANDIDAT UN BETIVAN. NU AM ADEVERSAR.URAAAA,VOI FI REALES PRIMAR DIN PRIMUL TUR.

  2. nistor a furat cu draganuta toate spatiile din bacau si s-au imbogatit peste noapte in perioada 1996-2001 si acum vrea sa-si mentina puterea dar acest lucru nu se poate face decat daca isi asuma si el odata raspunderea unei candidaturi.
    pacat pentru ca va face de ras toata organizatia pd-l de la bacau
    NISTOR ESTE O NULITATE CA OM.

  3. Uitati va cite s au realizat in Onesti si apoi evaluati probabil la 0% procentele contracandidatilor la Primar.

Adauga un comentariu

*