Băsescu: În 2008, agenda de politică externă a României este ambiţioasă

Preşedintele Traian Băsescu afirmă că, în 2008, agenda de politică externă a ţării noastre este una ambiţioasă, ancorată în realitatea geopolitică.

„ÃŽn 2008 avem o agendă ambiÅ£ioasă. Ancorată în realitatea pe care caracteristicile geopolitice ne-o impun, Å£ara mea rămâne un membru de încredere al comunităţii internaÅ£ionale, preocupat de problemele aflate în atenÅ£ia acestei comunităţi ÅŸi angajată în rezolvarea lor. De asemenea, România îşi propune să fie printre primele ţări care vor ratifica Tratatul de la Lisabona”, a declarat, miercuri, ÅŸeful statului, în cadrul întâlnirii anuale cu membrii Corpului diplomatic acreditat la BucureÅŸti.

Traian Băsescu a arătat, cu acest prilej, că, probabil, România ar fi putut face mult mai mult, în 2007, primul an cu statut de membru cu drepturi depline al UE, pentru accesarea fondurilor comunitare.

„Nu am fost cei mai eficienÅ£i în accesarea fondurilor comunitare ÅŸi nu am definitivat toate reformele. Poate am fi putut face ÅŸi mai mult pentru a valorifica pe deplin avantajele integrării noastre. Ceea ce e important însă este că agenda europeană face parte din agenda noastră cotidiană. Nu ezit să afirm că anul 2007 a fost un an al încercărilor ÅŸi al confirmărilor”, a subliniat Traian Băsescu.

Potrivit preÅŸedintelui, în 2008, autorităţile de la BucureÅŸti vor acorda o mai mare atenÅ£ie diasporei româneÅŸti din statele membre ale Uniunii Europene. ”Vom face tot ce este posibil ca, în 2008, diaspora să fie mai mult în atenÅ£ia autorităţilor româneÅŸti”, a declarat Traian Băsescu.

În acest sens, şeful statului a oferit ca soluţii extinderea reţelei de consulate, mărirea personalului diplomatic care gestionează aceste probleme, găsirea unor metode mai bune de a afla care sunt problemele românilor stabiliţi în statele UE.

Traian Băsescu a precizat că ţara noastră va continua programul prin care, începând din 2007, membrii acestor comunităţi beneficiază de educaţie în limba maternă în ţara în care se află.

De asemenea, preşedintele Băsescu a evidenţiat printre priorităţile politicii externe româneşti pentru 2008 stabilitatea şi prosperitatea regiunii din vecinătatea României şi, implicit, a Uniunii Europene, în special regiunea extinsă a Mării Negre.

Åžeful statului a apreciat că, pe de o parte, regiunea are nevoie de proiecte care să abordeze eficient problematica migraÅ£iei, educaÅ£iei, dialogul intercultural, protecÅ£ia mediului ÅŸi combaterea crimei organizate ÅŸi a terorismului, dar, pe de altă parte, nu trebuie uitată „importanÅ£a crucială pe care oferirea unei perspective europene ÅŸi euro-atlantice clare o are pentru ancorarea democratică a acestui areal”.

Mai mult, România rămâne angajată, în 2008, potrivit şefului statului, în dezvoltarea relaţiilor cu statele din Asia Centrală şi Caucazul de Sud, cu precădere Azerbaidjan şi Kazahstan, datorită importanţei lor geostrategice.

Traian Băsescu a subliniat că România doreÅŸte să acorde o atenÅ£ie mai mare Africii ÅŸi să strângă relaÅ£iile cu statele Americii Latine unde există „un potenÅ£ial semnificativ a cărui valorificare nu trebuie amânată”.

ÃŽn ceea ce priveÅŸte cele două puteri regionale de la Marea Neagră, FederaÅ£ia Rusă ÅŸi Turcia, preÅŸedintele Băsescu a spus că ”România este conÅŸtientă că securizarea regiunii Mării Negre este dependentă de găsirea unor soluÅ£ii convenabile ambelor puteri regionale”.

”România dă o atenÅ£ie deosebită consolidării încrederii în relaÅ£ia sa cu FederaÅ£ia Rusă, iar în ceea ce priveÅŸte Turcia, România va fi un partener care va susÅ£ine fără rezerve efortul acesteia de integrare în UE, atunci când va îndeplini condiÅ£iile de aderare”, a evidenÅ£iat Traian Băsescu.

Anul 2008 ar putea ar putea relansa relaÅ£ia transatlantică, a mai spus preÅŸedintele, reiterând faptul că România îşi va respecta toate angajamentele de asigurare a securităţii internaÅ£ionale, „fie că este vorba de prezenÅ£a militară în Balcanii de Vest, în Afganistan, Irak sau Africa”.

Åžeful statului a menÅ£ionat că Parteneriatul strategic al României cu Statele Unite ale Americii continuă să fie un element esenÅ£ial pentru orientarea politicii externe a ţării noastre, în contextul în care el trebuie „dezvoltat ÅŸi diversificat”.

Cât priveÅŸte Republica Moldova, preÅŸedintele Traian Băsescu ÅŸi-a manifestat speranÅ£a ca reformele interne ”dificile” pe care le are de parcurs Å£ara vecină ”pe calea apropierii de UE” vor fi susÅ£inute ÅŸi de partenerii europeni ai României.

În cadrul întâlnirii desfăşurate la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu a anunţat că CSAT a aprobat dislocarea în Kosovo a 175 de poliţişti şi jandarmi.

„România ÅŸi-a realizat deja angajamentul pe care ÅŸi l-a luat la ultimul Consiliu European, iar CSAT a aprobat dislocarea de poliÅ£iÅŸti ÅŸi jandarmi în Kosovo. Urmează ca aceÅŸtia să fie trimiÅŸi acolo în momentul în care UE va decide acest lucru”, a spus Băsescu, menÅ£ionând că a trimis, cu o zi în urmă, decizia CSAT celor două Camere ale Parlamentului.

Adauga un comentariu

*