Tratamentul firbromului uterin fără bisturiu

surgery_000.jpgSingurul centru din ţară unde se practică o metodă de tratare a fibromului uterin fără intervenţie chirurgicală se află la Spitalul Clinic Universitar din Bucureşti. Metoda numită embolizare constă în injectarea unui material special, cu scopul de a ocluziona (înfunda) vasele de sânge care alimentează fibroamele.

”ÃŽn acest fel ele nu se mai hrănesc ÅŸi practic involuează. Un rol important îl are ÅŸi organismul, care intervine, le necrozează, le cicatrizează ÅŸi, în anumite situaÅ£ii particulare, în funcÅ£ie de localizare, poate duce la eliminarea unor fragmente ÅŸi părÅ£i din fibrom. Astfel, fibromul scade în dimensiuni, iar simptomatologia se reduce în mod spectaculos”, a explicat dr. Bogdan Dorobăţ, de la Laboratorul de Angiografie ÅŸi Terapie Endovasculară al Spitalului Universitar.

El a precizat însă că nu se poate stabili încă de la început cu cât se reduce fibromul prin embolizare.
”Vom vedea în timp evoluÅ£ia, ecografic, în funcÅ£ie de mărimea iniÅ£ială a fibroamelor. Cu cât scad mai mult, cu atât pacientele au ÅŸanse să scape de intervenÅ£ia chirurgicală’,’ a subliniat dr. Dorobăţ.

În principiu, orice fibrom se poate emboliza, indiferent de poziţie şi dimensiune, singurele fibroame cărora trebuie să li se acorde o atenţie deosebită fiind cele pediculate (situate în afara uterului), a mai spus dr. Dorobăţ.

El a subliniat că fibroamele pot fi periculoase în timpul sarcinii, pentru că există riscul să nu lase fătul să se dezvolte. În cinci ani, medicii de Spitalul Universitar au utilizat această metodă pentru 1.500 de cazuri, cu rezultate deosebite.

Beneficiile metodei sunt importante pentru sistemul de sănătate, pentru că recuperarea este de o zi, fără complicaţii şi cu integrare profesională imediată.

În opinia dr. Dorobăţ, terapia prin medicamente este indicată în preajma menopauzei, înaintea unui act chirurgical sau în cazul unor fibroame de mici dimensiuni (1-2 cm), asimptomatice.
Tratamentul chirurgical este de două tipuri – histerectomie (scoaterea totală a uterului), aceasta fiind o intervenÅ£ie invalidantă atât fizic, cât ÅŸi psihic; sau mimectomia (doar eliminarea fibroamelor), o intervenÅ£ie conservatoare dificil de realizat în cazul fibroamelor multiple sau mari. Embolizarea se poate face la orice vârstă, iar riscul de refacere a fibromului embolizat este foarte mic. /Rompres/

Adauga un comentariu

*