Inca un frate pentru Onesti

frati-onesti-1.jpgIn cursul acestui an, municipiul Onesti ar putea sa semneze tratatul de infratire cu oraselul Calitri, din Italia, dupa ce demersurile facute in acest sens au intrat in faza oficiala.

De curand, primarul Emil Lemnaru a trimis un document scris pe adresa autoritatilor locale din Calitri, privind posibilitatea de a intari colaborarea dintre cele doua localitati, dupa ce primarul orasului italian, dr. Giuseppe di Millia, isi exprimase interesul legat de o eventuala infratire, cu ocazia vizitei pe care a facut-o la Onesti, in vara anului trecut. Primarul din Calitri a fost prezent la inaugurarea Casei “Buna Vestire” din Onesti, pe 18 august 2007, institutia fiind destinata pentru sprijinirea mamelor aflate in dificultate, a victimelor violentelor domestice sau a familiilor nevoiase. Casa “Buna Vestire” a fost fondata de sora Michela Martinielo, reprezentanta congregatiei “Surorile lui Isus Rascumparatorul”, care a desfasurat activitati umanitare timp de 15 ani in municipiul de pe Trotus, motiv pentru care ea a primit titlul de “Cetatean de onoare al municipiului Onesti”.

Pas cu pas

Cum sora Michela s-a nascut chiar in Calitri, la inaugurarea asezamantului din Onesti a fost invitat si primarul orasului italian, Giuseppe di Millia, precum si consilierul sau, dr. Carlo Galgano. Asa s-a ajuns la primele discutii dintre primarii din Onesti si Calitri, la care a aparut si ideea infratirii dintre cele doua orase. “Datorita situatiei care a aparut in Italia toamna trecuta, noi am amanat problema infratirii, insa acum am trimis documentul oficial, la care asteptam un raspuns – ne-a declarat primarul Emil Lemnaru. Dupa acordul de principiu, vom analiza chestiunea si in Consiliul Local Onesti, iar tratatul va fi semnat abia dupa aceea”.

De 10 ori mai mic

Calitri se afla in sudul Italiei, in provincia Avellino, regiunea Campania, la 129 de kilometri de Napoli. Este un orasel cu doar vreo 6.000 de locuitori, adica de aproape 10 ori mai mic decat Onestiul. Insa Calitri este cunoscut pe plan mondial pentru mestesugurile traditionale, in special pentru obiectele lucrate din ceramica. De asemenea, in Calitri se afla multe obiective turistice, datand din perioada antica si medievala, orasul avand o istorie de peste 2.000 de ani. Municipiul Onesti mai este infratit si cu orasul Pistoia, tot din Italia, dar si cu Skien (din Norvegia) si Eysines (din Franta). Un alt oras care s-ar putea infrati cu Onestiul este Auerbach, din Germania, situat la circa 130 de kilometri de Nurnberg. Insa demersurile privind infratirea cu Auerbach se afla in faza incipienta, la nivel de schimb de informatii, cunoastere reciproca si evaluare.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*