Un consiliu islamic a dat un edict prin care femeile violate trebuie să avorteze

Consiliul de Cercetare Islamic de la Al-Azhar, considerat de mulţi cea mai înaltă autoritate a învăţăturii islamice sunnite din lume, a dat un edict prin care declară că femeile care au rămas însărcinate din cauza unui viol trebuie să îşi avorteze copilul.

„O femeie violată trebuie să pună capăt sarcinii imediat ce află de ea dacă un medic de încredere îi dă permisiunea pentru avort”, a declarat Consiliul, potrivit agenÅ£iei de ÅŸtiri AFP. Consiliul susÅ£ine că acest lucru ar promova „stabilitatea socială”, informează Catholica.ro.

Imamul ÅŸef al Egiptului, Mohammad Sayed Tatwani, care este de asemenea ÅŸi Marele Åžeic de la Al-Azhar, a reluat declaraÅ£ia Consiliului în termeni de „dreptul” la avort, potrivit gulfnews.com, afirmând: „Orice fată sau femeie, care a fost supusă unui viol, are dreptul în islam să avorteze oricând, ÅŸi nu va comite un păcat făcând acest lucru”. Edictul Consiliului ar veni, se spune, ca răspuns la numărul tot mai mare de violuri care au loc în Egipt. Potrivit unei statistici frecvent citate, în jur de 20.000 de cazuri de violuri au loc anual în Egipt.

Potrivit unui raport ONU, actuala lege egipteană interzice avortul în toate cazurile. În practică, însă, se arată în raport, poate fi efectuat un avort fără ca vreuna dintre părţile implicate să fie pasibilă de pedeapsă în cazul în care viaţa mamei este în pericol, sau când copilul nenăscut suferă anomalii grave.

Au existat eforturi recente pentru legalizarea avortului în Egipt în caz de viol. Avortul este o problemă controversată între musulmani, unii lideri susţinând că este imoral în toate cazurile, iar alţii că este permis în unele sau în toate cazurile.

Cei care se opun avortului argumentează că anumite pasaje din Coran condamnă practica. Cu toate acestea, deoarece nu există o autoritate absolută în ceea ce priveşte învăţătura în islam, opinii diferite sunt adesea considerate acceptabile.

Adauga un comentariu

*