Preotul Toma Popescu, sculptor de icoane

preot.jpgPreotul pensionar Toma Popescu are si alte vocatii inainte de cea de slujitor al Domnului. A fost aviator, dar si sculptor. Cu cateva zile inainte de sarbatoarea Nasterii Domnului, la Muzeul „Iulian Antonescu” a avut loc vernisajul expozitiei sale.

Preot din tata-n fiu, Toma Popescu este una din marile figuri din lumea slujitorilor Domnului din judetul Bacau. S-a nascut pe 15 iunie 1914, pe meleaguri galatene, in comuna Independenta. Intre 1938 si 1944 este student la Seminarul teologic din Chisinau, dar termina studiile la Roman, in 1946. Era tocmai vremea celui de Al Doilea Razboi Mondial, iar tanarul preot a intrat in armata, sa-si slujeasca tara. A urmat cursuri de pilotaj la Caracal si Leordeni. Dumnezeu l-a ajutat si a iesit viu si nevatamat din razboi. Pentru ca avea rude in America, un unchi, arhimandritul Ioachim Popescu, a avut mult de suferit in armata si din acest motiv, in 1947 s-a inscris la Facultatea de Teologie din Suceava, pe care a absolvit-o in 1952. In anul inscrierii la Facultate s-a casatorit si tot atunci a fost hirotonisit preot de Prea Sfintitul Episcop Ilarion Maca
neanul. Avea sa fie numit preot la o parohie din comuna Oncesti si a suferit foarte mult din partea autoritatilor comuniste, fiind si arestat 11 luni. Cu toata suferintele indurate de el si familia sa, a razbatut, iar in 1990, in primul an de dupa Revolutiue, a iesit la pensie. Desi pensionar, n-a dezbracat definitiv haina preoteasca, slujind periodic la Biserica „Precista” din Bacau. Pentru meritele sale deosebite a fost distins cu dilpoma de excelenta pentru sprijinul acordat Comandanentului Militar Teritorial Bacau, membru de onoare al Asociatiei Nationale „Cultul Eroilor”, cetatean de onoare al comunei Independenta, din judetul Galati, medalia cu brevet „Crucea comemorativa” a celui de al doilea Razboi Mondial, acordata de Societatea de Numismatica..

Descoperit de George Apostu!

In 1960 avea sa-l cunoasca pe George Apostu, care venea des la casa parinteasca din comuna Stanisesti. Aceasta intalnire avea sa fie decisiva pentru viitorul artistic al preotului Toma Popescu. „Din copilarie mi-a placut sa privesc la pictorii de biserici. Imi amintesc de faptul ca ma urcam pe schela inalta de 15 metri si ma uitam, spre nemultumirea parintilor, iar pictorul nu se supara, ci ma incuraja. Faceam economii si imi cumparam condeie, culori. Mai tarziu incepusem sa pictez icoane. Cand eram preot la Oncesti, a venit intr-o zi la mine George Apostu, cu care ma cunosteam. M-a intrebat de ce miroase a ulei in casa si i-am spus ca face preoteasa mancare si nu m-a crezut, l-am dus intr-o camera unde aveam eu atelierul. Aproape ca mi-a ordonat sa ma tin de pictura si de sculptura”, isi aminteste preotul Toma Popescu. De atunci a pictat si mai ales sculptat. Are lucrari care a au ajuns si in SUA, dar si la Vatican. Prea Sintitul Teoctist a dus un toiag sculptat de preotul Toma Papei, preferand acest dar in locul unei icoane vechi de peste 400 ani! „Atelierul” actual al preotului sculptor este… balconul apartamemntului in care locuieste. „Ii multumesc lui Dumnezeu ca mi-a dat multa rabdare si sanatate. Imi pare rau ca nu vin tineri la mine sa-i invat sculptura, sa le arate Mos popa cum se face o icoana”, spune Toma Popescu, cel care a ridicat o biserica in satul natal. La vernisajul expozitiei au fost de fata prieteni vechi, cunostinte, curiosi. Preotul Toma Popescu a expus peste 50 lucrari, foarte bine apreciate de asistenta.
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*