Daniel Morar: Avizul preşedintelui este suficient pentru începerea urmăririi penale a unui ministru parlamentar

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Daniel Morar, afirmă că este suficient avizul preşedintelui României pentru începerea urmării penale faţă de un ministru care este şi parlamentar şi nu mai este necesar şi avizul Camerei Deputaţilor sau al Senatului.

Şeful DNA a explicat, într-un interviu vineri seara la BBC, că în Legea răspunderii ministeriale, mai precis articolul 16 alineatul 7, se vorbea despre calitatea miniştrilor parlamentari arătându-se că în ipoteza în care preşedintele a cerut urmărirea penală pentru un ministru care este şi parlamentar, cererea se trimite prin ministrul Justiţiei sau primul-ministru la Camera legislativă din care face parte, însă Curtea Constituţională a stabilit că acest articol este neconstituţional.

‘Acest articol a fost declarat neconstituÅ£ional în întregime ÅŸi în lipsa unei asemenea norme se înÅ£elege clar că e suficient avizul doar a uneia din cele trei instituÅ£ii, indiferent cine e. Deci, dacă dă preÅŸedintele, este suficient’, a afirmat Daniel Morar.

Procurorul şef al DNA a precizat că acest aviz al preşedintelui României nu poate fi atacat de cel în cauză, respectiv de ministrul parlamentar, nici măcar în contencios administrativ, deoarece actul atrage doar răspunderea politică.

‘Cei de la Curtea ConstituÅ£ională spun că acest aviz atrage răspunderea politică a preÅŸedintelui, deci nu juridică. Nu poate fi anulat, este o voinţă. Vă dau un exemplu teoretic. Un ministru poate să comită fapte ÅŸi să fie evidente pentru toată lumea. PreÅŸedintele României sau una din cele două Camere pot să spună: ‘Da, acest ministru pare că a comis o faptă penală, e destul de clar, dar este un ministru atât de priceput ÅŸi necesar ţării încât nu avizăm în acest moment ÅŸi nu cerem urmărirea penală, urmând să fie cercetat după ce îşi termină mandatul’. Este o decizie politică’, a spus ÅŸeful DNA.

În legătură cu faptul că ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a solicitat Senatului să se pronunţe dacă în cererea DNA sunt probe care să determine o anchetă, Daniel Morar crede că Parlamentul nu poate face acest lucru.

‘Cererea este deja la preÅŸedinte ÅŸi prin prisma celor discutate mai sus, raportate la decizia CurÅ£ii ConstituÅ£ionale, punctul meu de vedere este că Parlamentul nu poate da o decizie’, a spus Morar. ROMPRES

Comentarii

  1. Fernando a zis:

    In primul rind la aereelga numelui trebuie tinut cont de faptul caci copilul este roman , perin urmare se cuvine sa i se puna un nume de roman . Apoi de faptul ca avem foarte multi Sfinti si Muceni…

Adauga un comentariu

*