Benazir Bhutto a fost înmormântată în mausoleul familial

Benazir Bhutto, fost premier şi lider al opoziţiei pakistaneze, ucisă, joi, într-un atentat sinucigaş lângă Islamabad, a fost înhumată vineri în mausoleul familial din provincia sa natală Sindh, în sudul Pakistanului, transmit agenţiile de presă internaţionale.

Dna Bhutto, care a fost prima femeie care a condus o ţară musulmană, a fost înmormântată alături de tatăl său Zulfikar Ali Bhutto, primul premier ales al Pakistanului, înlăturat de la putere de armată în 1977 şi spânzurat ulterior.

Sute de mii de susţinători s-au adunat pentru a-i aduce un ultim omagiu defunctei, al cărei sicriu a fost acoperit cu drapelul partidului pe care l-a condus, Partidul Poporului din Pakistan /PPP/.

Cortegiul a avut nevoie de două ore pentru a parcurge cei cinci kilometri care separă satul său natal Ghari Khuda Baksh de mausoleu.

Un doliu naţional de trei zile a fost decretat în Pakistan în memoria celei care a fost, în 1988, prima femeie premier într-o ţară musulmană.

Ea a decedat la spital în urmă rănilor suferite într-un atac sinucigaş comis joi la încheierea unui miting electoral în oraşul Rawalpindi, în apropiere de Islamabad.

Atentatul împotriva dnei Bhutto, în spatele căruia, potrivit guvernului de la Islamabad s-ar afla reţeaua Al Qaida, a fost condamnat în Pakistan şi în întreaga lume.

PreÅŸedintele Pakistanului, Pervez Musharraf, a cerut populaÅ£iei să păstreze calmul ÅŸi a promis ‘eliminarea teroriÅŸtilor”.

Principalul rival politic al dnei Bhutto, fostul premier Nawaz Sharif, a declarat că moartea acesteia este o tragedie naţională şi că menţinerea alegerilor legislative pentru 8 ianuarie, aşa cum intenţionează guvernul de la Islamabad, va conduce la distrugerea Pakistanului.

PreÅŸedintele american George Bush s-a adresat ‘poporului pakistanez’, afirmând că Pakistanul trebuie să continue „procesul democratic”. „Statele Unite condamnă acest act laÅŸ, comis de extremiÅŸti criminali care încearcă să submineze democraÅ£ia din Pakistan. Cei care au comis această crimă trebuie aduÅŸi în faÅ£a justiÅ£iei’, a declarat preÅŸedintele SUA.

La Londra, premierul Gordon Brown a afirmat că asasinarea dnei Bhutto întăreÅŸte hotărârea guvernului britanic de a combate terorismul în lume.”Benazir Bhutto a fost ucisă de teroriÅŸti, dar nu trebuie să li se permită teroriÅŸtilor să ucidă democraÅ£ia din Pakistan”, a declarat premierul Brown.

Asasinatul comis împotriva fostului premier Benazir Bhutto a fost ultimul dintr-o serie record de atentate sinucigaşe din istoria Pakistanului, care a făcut aproape 800 de morţi în 2007.

Cel mai sângeros a avut loc la 18 octombrie, când doi kamikaze au ucis 139 de persoane în timpul unei manifestaţii de proporţii a simpatizanţilor fostului premier, care celebrau la Karachi întoarcerea doamnei Bhutto după şase ani de exil.

Adauga un comentariu

*