RAFO redevine un jucator important pe piata

Desi s-a confruntat cu nenumarate piedici puse de Guvernul Tariceanu si a fost discriminata in mod evident de statul roman, rafinaria din Onesti a reusit sa depaseasca momentele dificile si are toate sansele sa redevina un jucator important pe piata petrolului din Romania, sector care a inregistrat transformari radicale in 2007.

In ultimele luni, rafinaria din Onesti a platit datorii de peste un sfert de miliard de euro, fiind jumulita de stat pana la ultimul leut. Rafo a platit mai mult decat multe alte companii din Romania luate la un loc din cauza jocurilor de interese existente la nivelul guvernului.

In timp ce pentru Rafo nu s-a aprobat conversia datoriilor in actiuni detinute de stat, pentru Petromidia s-a putut aplica o astfel de masura, acolo fiind convertite in obligatiuni datorii de peste 600 de milioane de dolari. Handicapul provocat de actualii guvernanti a fost totusi depasit, iar analistii economici din Romania au luat in calcul o revenire spectaculoasa a rafinariei din Onesti pe piata petroliera din tara.

Unul dintre avantajele pe care le are Rafo il reprezinta faptul ca instalatiile de productie sunt mai noi decat cele existente in alte rafinarii din tara. In schimb, capacitatea de rafinare este destul de mica, fiind similara cu cea de la Arpechim si Petrotel, dar mult sub cea de la Petrobrazi. Insa actionarii de la Rafo au in programul pe termen mediu si lung o marire substantiala a capacitatii de rafinare.

Inotand prin oceanul intereselor petroliere

Desi Rafo a doborat deja un record national, prin plata unor datorii uriase in decurs de doar doua luni, pe piata petrolului din Romania s-au inregistrat tranzactii si mai spectaculoase. Cea mai mare a avut loc in august, cand magnatul Dinu Patriciu, un apropiat al lui Tariceanu, a vandut 75% din actiunile Rompetrol catre compania de stat kazaha KazMunaiGaz, contra sumei de 2,7 miliarde de dolari.

O alta tranzactie a avut loc la 18 septembrie, cand Petrom a cumparat Petromservice, partea de servicii petroliere, cu 328,5 milioane de euro. Alte tranzactii, mai mici, au avut loc pe 8 mai, cand Petrom a cumparat Shell Gas Romania (50 – 70 milioane de euro) si la 26 octombrie, cand grupul olandez SHV a ajuns la un acord pentru achizitionare Crimbo Gas, cu 40 – 50 milioane de euro.

Fara specialisti, nu se poate

Pentru anul 2008, nu se mai anunta tranzactii la fel de mari ca in 2007, desi austriecii de la OMV incearca de pe acum sa preia concernul maghiar MOL, iar de companiile INA (Croatia) si NIS (Serbia) ar putea fi interesati mai multi investitori din Romania. In acest context, specialistii in domeniu apreciaza ca Rafo are toate sansele sa ocupe un loc extrem de important pe piata petroliera din Romania.

Rafinorii onesteni sunt si ei convinsi de acest lucru, insa ei sustin ca mai sunt necesare unele masuri in privinta fortei de munca si a salarizarii. “Noi avem convingerea ca Rafo va fi in continuare un jucator important pe piata produselor petroliere – ne-a declarat George Plaisanu, viceliderul sindicatului de la Rafo. Insa trebuie sa fie rezolvata si problema salariilor, care este direct legata de functionarea rafinariei pe viitor.

Rafo nu are cum sa fie un jucator important pe aceasta piata daca nu are si specialistii necesari, iar acesti specialisti nu pot fi pastrati daca nu sunt stimulati si financiar; deja au plecat cativa dintre acestia, fapt care ne ingrijoreaza si care ar trebui sa fie si in atentia administratiei si actionarilor de la Rafo”.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*