Liderul opoziÅ£iei pakistaneze Benazir Bhutto a murit într-un atentat – UPDATE

Fostul premier pakistanez Benazir Bhutto, principalul candidat al opoziţiei la alegerile legislative din 8 ianuarie 2008, şi-a pierdut viaţa, joi, în urma unui atentat comis la un miting al partidului său la Rawalpindi, în apropierea capitalei Islamabad, a anunţat Ministerul pakistanez de Interne, citat de Reuters şi Associated Press.

Revenită în Å£ară în octombrie 2007, după opt ani de exil autoimpus, prima femeie devenită premier din lumea musulmană, mai fusese în acest interval Å£inta a două atentate – soldate cu moartea a circa 150 de persoane -, dar reuÅŸise să scape nevătămată.

‘A fost un martir’, a declarat ÅŸi Farzana Raja, unul dintre colaboratorii apropiaÅ£i ai lui Benazir Bhutto ÅŸi membru al conducerii Partidului Poporului din Pakistan /PPP/, prezidat de Benazir Bhutto, fiica lui Zulfikar Ali Bhutto, primul premier pakistanez ales prin vot popular.

Canalul de televiziune Ary-One a anunţat că Bhutto /54 de ani/ a murit la Spitalul General din Rawalpindi în urma unor răni grave la gât şi piept produse de focuri de armă .

De două ori prim-ministru al Pakistanului, între 1988- 1990 ÅŸi 1993 – 1996, Benazir Bhutto a fost primul lider politic care ÅŸi-a prezentat o platformă-program în campania electorală pentru scrutinul din ianuarie 2008. ÃŽn platforma sa electorală, ea a promis mai multe fonduri pentru educaÅ£ie, sănătate ÅŸi protecÅ£ia mediului, precum ÅŸi împrumuturi de la stat pentru înfiinÅ£area de noi mici afaceri, care să creeze locuri de muncă.

La 23 decembrie, Bhutto a acuzat administraÅ£ia preÅŸedintelui Pervez Musharraf de eÅŸec în lupta împotriva militanÅ£ilor islamiÅŸti. Adresându-se unei mulÅ£imi de aproximativ 25.000 de oameni, reuniÅ£i în Larnaka, localitatea sa natală, Benazir Bhutto a spus că ”militanÅ£ii au dobândit puterea, iar legitimitatea guvernului s-a diminuat” considerabil, în ultima perioadă. ÃŽn acelaÅŸi discurs, ea a insistat că unele ÅŸcoli religioase /madrasa/ îi transformă pe copii în ucigaÅŸi. Ea a insistat că actuala putere de la Islamabad ”încearcă să oprească ascensiunea forÅ£elor democrate, însă nu face niciun efort pentru prinderea extremiÅŸtilor, a teroriÅŸtilor ÅŸi a fanaticilor”.

Uciderea fostului premier pakistanez a fost condamnată de cancelarii de pe întregul mapamond şi a avut efecte imediate şi la burse, generând o creştere a preţului petrolului şi aurului.

‘Atacul dovedeÅŸte că în Pakistan încă există persoane care încearcă să submineze procesul de reconciliere ÅŸi de dezvoltare democratică’, a afirmat un oficial al Departamentului de Stat de la Washington, citat de Reutres.

‘Condamnăm cu fermitate acest atentat ÅŸi prezentăm condoleanÅ£e apropiaÅ£ilor lui Benazir Bhutto ÅŸi sperăm că autorităţile din Pakistan vor reuÅŸi să ia măsurile necesare penrtu a asigura stabilitatea din Å£ară’, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Mihail Kaminin, citat de Interfax.

Ministrul de externe britanic, David Miliband, s-a declarat ‘profund ÅŸocat’ de atacul de la Rawalpindi, lansând un apel la calm ÅŸi unitate către pakistanezi, iar omologul său francez, Bernard Kouchner, a condamnat ‘actul odios’ care a dus la moartea liderului opoziÅ£iei pakistaneze, solicitând comunităţii internaÅ£ionale să facă totul pentru a asigura ‘stabilitatea’ ţării.

Åžeful guvernului italian, Romano Prodi, s-a declarat indignat de atentatul contra lui Bhutto, în timp ce purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Frederico Lombardo, a calificat drept ‘tragic ÅŸi teribil’ atacul de la Rawalpindi.

Adauga un comentariu

*