Afganistanul expulzează doi diplomaţi ai ONU şi UE

Guvernul afgan a expulzat joi doi înalţi diplomaţi de la Naţiunile Unite şi Uniunea Europeană, acuzându-i că au avut întâlniri neautorizate cu militanţi talibani în sudul volatil al ţării. Ei au părăsit ţara în aceeaşi zi, informează Associated Press.

Cei doi diplomaÅ£i – dintre care unul lucra pentru Misiunea de Asistenţă a ONU în Afganistan, iar celălalt era ÅŸef al misiunii UE – s-au deplasat luni la Musa Qala în sudul provinciei Helmand, unde s-au întâlnit cu lideri locali, a afirmat Aleem Siddique, purtător de cuvânt al misiunii ONU.

În urma acestei vizite, cei doi au fost acuzaţi că s-au întâlnit cu militanţi talibani şi li s-a cerut să părăsească ţara, au precizat oficiali occidentali şi afgani care au solicitat anonimatul, pentru că nu au autorizarea de a da declaraţii publice, transmite Associated Press.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui afgan, Hamid Karzai, a declarat că cei doi erau implicaţi în activităţi care le depăşeau prerogativele.

Un responsabil de la sediul UE din Bruxelles a confirmat că oficialul european este Michael Semple, adjunctul reprezentantului UE în Afganistan. Responsabilul, care a făcut declaraÅ£iile sub rezerva anonimatului din cauza naturii sensibile a relaÅ£iilor diplomatice, a calificat incidentul ca fiind o ‘neînÅ£elegere’.

Oficialul ONU expulzat este Mervyn Patterson, britanic, din Irlanda de Nord.

Guvernul afgan şi în special Karzai au manifestat un interes major pentru întâlniri cu lideri talibani pentru a încerca să-i convingă să se alăture guvernului şi să depună armele. Dar expulzarea celor doi diplomaţi va face ca unele naţiuni occidentale şi organizaţii internaţionale să fie precaute în a manifesta deschidere faţă de militanţi în efortul de de pune capăt luptelor în care mor mii de oameni, comentează AP.ROMPRES

Adauga un comentariu

*