Rasturnare spectaculoasa in privinta taxei de prima inmatriculare

vitezastraziapa.jpgTribunalul Arad a emis o sentinta pe 7 noiembrie prin care taxa de prima inmatriculare a autovehiculelor, introdusa de Codul Fiscal la 1 ianuarie 2007, a fost declarata ilegala intr-un proces civil, de contencios administrativ si fiscal. Judecatorii au considerat ca perceperea taxei este ilegala, deoarece nu exista o baza legala pentru perceperea taxei. Procesul a fost intentat Administratiei Finantelor Publice a Municipiului Arad, cea care colecta taxa, iar reclamant a fost o companie privata care a achizitionat doua autoturisme pentru care a fost obligata sa plateasca taxa.

Judecatorii au admis „actiunea reclamantei, Impex SRL… jud. Arad, formulata impotriva pârâtei Administratia Finantelor Publice a Municipiului Arad…” si a anulat actele administrativ-fiscale din 17 august 2007 si 3 septembrie 2007 ale pârâtei si obliga pârâta sa dispuna restituirea sumei de 6.287 lei reprezentând taxa speciala pentru autoturism achitata de reclamanta…, precum si sa plateasca reclamantei rata dobânzii legale de la data platii pâna la restituirea efectiva”.

Statul a fost obligat sa suporte si cheltuielile de judecata. Dupa parerea avocatului care a sustinut cauza, sentinta are toate sansele sa reziste si la Curtea de Apel Timisoara, AFP Arad anuntându-si intentia de a face recurs. Daca decizia va ramâne irevocabila, ea va face parte din jurisprudenta pe aceasta tema, putând fi utilizata si in alte procese similare. Intre timp, si Tribunalul Bucuresti a emis o sentinta asemanatoare.

Doi ministri incapatânati

Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, a declarat la intoarcerea de la Bruxelles, ca „returnarea banilor incasati de statul român pe taxa auto nu are temei legal”. Lipsa de cunostinte a ministrului a reiesit si din afirmatia ca „nicio instanta nu a stabilit ca masura nu a fost in spiritul reglementarilor UE. Guvernul nu are baza legala sa dea sumele inapoi”. Justitia l-a contrazis insa. Magistratii au decis ca este vorba despre o discriminare intre autoturismele second-hand cumparate din alte state ale Uniunii Europene si masinile la mâna a doua achizitionate in România. Ceea ce nu stiu atât primul ministru Tariceanu cât si Vosganian este faptul ca Dreptul comunitar trebuie respectat, iar acest lucru este prevazut si in Constitutie. Din câte se pare, ori cei doi ministri n-au citit Constituta României, ori au alte interese.

Si baba Safta poate intelege, numai Tariceanu nu!

Premierul Tariceanu nu intelege un lucru extrem de simplu, pe care si Baba Safta de la Gheboaia il pricepe. Sa spunem ca un român vinde o masina inmatriculata in tara, veche de cinci ani. Cumparatorul nu plateste nicio taxa de prima inmatriculare, chiar daca masina face parte din categoria second hand, si chiar daca a fost adusa din Germania. In schimb, daca aduci acum o masina din Germania, veche de cinci ani, platesti taxa de prima inmatriculare. Ori, de la 1 ianuarie 2007, România fac parte din aceea comunitate cu Germania, adica Uniunea Europeana, mai pe intelesul celor doi ministri, suntem din aceeasi tara! {i atunci, nu e vorba despre discriminare?

Guvernul inventeaza taxe!

Denumirea taxei de prima inmatriculare ar putea fi schimbata. Guvernul vrea sa-i dea o titulatura mai clara, in loc de taxa speciala pentru prima inmatriculare aceasta
s-ar putea numi taxa pentru poluarea de la autoturisme!. Ministerul Mediului a si folosit aceasta varianta si a cerut Executivului ca toti banii colectati de pe urma acestei taxe sa fie virati într-un fond special, astfel încât acestia sa fie cheltuiti doar pentru proiectele care vizeaza protectia mediului.
Nicolae TURCU

Adauga un comentariu

*