Lordul Kissinger

România a fost onorata de vizita, in aceasta luna, a celui mai mare expert a ultimilor 50 de ani, in probleme de politica internationala. Ca cetatean de rând al acestei tari si ca om care are si modeste implicari in presa scrisa nu pot sa nu constat ca aprecierile mele, din articolul “Exemplul evreilor” publicat pe data de 10 octombrie 2007 sunt confirmate, inca o data.

Lordul Kissinger demonstreaza si la venerabila vârsta de 84 de ani, aceeasi perspicacitate ca si acum 30-40 de ani. Are in spate o viata plina de succese rasunatoare: laureat al Premiului Nobel pentru Pace (1973) pentru rolul jucat in incheierea pacii din Vietnam, a avut un rol hotarâtor in incheierea pacii dintre Egipt si Israel, a fost consilier pentru securitate nationala si secretar de stat in doua administratii: Nixon si Ford, fondator al teoriei de Realpolitic, om care a dominat directia politicii externe americane intre 1969 si 1977, politician cu pozitie dominanta in detensionarea relatiilor cu fosta URSS si in apropierea SUA de China si nu in ultimul rând, militar stralucit in armata SUA, dupa al doilea Razboi Mondial.

Henry Kissinger nu se remarca doar prin ce a facut in trecut, ci si prin ceea ce face, ne spune sau prevede astazi. El afirma, de exemplu, ca secolul acesta va fi marcat de ascensiunea Chinei si eventual al Indiei si Braziliei, ca Georgia si Ucraina ar trebui sa intre in UE, nu neaparat si in NATO, ca SUA conduc relatiile internationale iar Rusia a fost umilita in anii ’90, ca Vladimir Putin este partener in unele probleme cu SUA, ca razboiul economic purtat cu arma “energie” de catre Rusia se va intoarce impotriva ei.

Kissinger a participat la gala “zece pentru România” si a stat de vorba cu ziaristii români. Ce ne-a mai spus domnia sa: ca pe termen lung relatiile SUA cu Rusia vor fi amiabile, ca Rusia are unele granite vulnerabile, ca razboiul antiterorist poate fi câstigat, ca americanii apreciaza CONTRIBU}IA ROMÂNIEI IN IRAK, ca strategia al-Qaeda de a diviza Irakul trebuie avuta in vedere, ca SUA nu au nevoie de medierea României in relatiile cu Rusia dar ca, a mediat in trecut relatiile SUA cu China.

Kissinger nu este un Nostradamus , dar este un genial vizionar in domeniul relatiilor internationale, este de un realism izbitor, este un subtil analist si precum se vede UN MARE PRIETEN AL POPORULUI ROMÂN. Poti oare sa nu admiri si sa nu pretuiesti un asemenea evreu?
Comandor (r) dr.Vasile FLOREA

Adauga un comentariu

*