Fostul disident sovietic Vladimir Bukovski nu a fost admis în cursa pentru alegerile prezidenţiale din Rusia

Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Moscova a refuzat sâmbătă să înregistreze candidatura fostului disident sovietic Vladimir Bukovski la funcţia de preşedinte al Rusiei, drept care acesta nu va putea participa la campania electorală pentru prezidenţialele din 2 martie 2008, relatează agenţiile ruse de presă.

Potrivit RIA Novosti, procedura de înaintare a candidaturii s-a desfăşurat în conformitate cu legislaţia în vigoare, însă Bukovski nu are cetăţenie rusă, iar domiciliul stabil îl are la Cambridge, în Marea Britanie, or, conform legilor din Rusia, preşedinte poate fi doar o persoană care a avut timp de zece ani reşedinţa permanentă în Rusia.

Celebrul disident a fost expulzat în 1976 din URSS de regimul comunist de atunci, la schimb cu Luis Corvalan, liderul comuniştilor chilieni şi, tot atunci, a fost privat şi de cetăţenie, care nu i-a mai fost redată nici după căderea comunismului.

Bukovski ÅŸi-a depus candidatura la 16 decembrie 2007, la reuniunea unui grup de iniÅ£iativă compus din intelectuali. Candidatura sa a întrunit ÅŸi sprijinul formaÅ£iunii liberale ‘Iabloko’ a lui Grigori Iavlinski.

Reprezentanţi ai grupului de iniţiativă care au propus candidatura lui Bukovski pentru alegerile prezidenţiale din martie au anunţat sâmbătă că vor contesta decizia Comisiei electorale de la Moscova la Curtea Supremă, indică Interfax.

La 19 decembrie, Comisia electorală a respins din start candidaturile persoanelor cu dublă cetăţenie. Vladimir Kara-Murza, coordonatorul grupului de iniÅ£iativă care a propus candidatura celebrului disident la preÅŸedinÅ£ia rusă, a sesizat un tribunal din Moscova cu privire la ‘ilegalitatea’ acestei decizii. Sâmbătă, tribunalul a dat câştig de cauză Comisiei electorale.

Tot sâmbătă, a parcurs prima etapă de înregistrare a candidaturii Boris NemÅ£ov, propus la preÅŸedinÅ£ia Rusiei de Uniunea ForÅ£elor de Dreapta, dar ÅŸansele sale la alegeri sunt extrem de mici faţă de cele ale candidatului puterii, Dmitri Medvedev, prim-vicepremier ÅŸi ÅŸeful Consiliului director al gigantului Gazprom, împins spre vârful puterii de ‘buldozerul’ Putin.ROMPRES

Adauga un comentariu

*