Adrian Năstase: Pentru a marca un punct electoral, Basescu genereaza un element de vulnerabilitate pentru statul roman

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat în urmă cu câteva zile că va denunţa în faţa Parlamentului, după modelul declaraţiei de condamnare a comunismului, Pactul Ribbentrop-Molotov. Referindu-se la această declaraţie, fostul premier Adrian Năstase a postat pe blogul său un material în care arată că Pactul Ribbentrop-Molotov a fost denunţat din 1991.
Iată ce scrie Adrian Năstase în articolul intitulat „Gargara cu pactu'”.

„Traian Basescu a declarat recent, la postul public de radio, ca va denunta, “in fata Parlamentului” (banuiesc ca e vorba de Piata Constitutiei!), pactul Ribbentrop-Molotov pentru ca gestul sau sa aiba “deplina forta politica”.

Mi-este greu sa spun daca aceasta declaratie este rezultatul iresponsabilitatii sau al demagogiei specifice lui Basescu. Pe diferite forumuri, tot felul de admiratori s-au grabit sa-i scrie “mai bine mai tarziu decat niciodata”, “felicitari, domnule Traian Basescu. Acest lucru trebuia facut demult”, etc.

In realitate, Parlamentul Romaniei, la 24 iunie 1991 (deci acum 16 ani), a adoptat DECLARATIA PRIVIND PACTUL RIBBENTROP/MOLOTOV SI CONSECINTELE ACESTUIA PENTRU TARA NOASTRA (publicata in Monitorul oficial nr 136 din 27 iunie 1991). Iata ce scria in aceasta declaratie, adoptata in unanimitate : “…in numele poporului roman, Parlamentul condamna acest pact ca fiind ab initio nul si neavenit. Tot astfel trebuie sa fie considerata si consecinta directa a acestor intelegeri secrete dintre Stalin si Hitler…”

Tot atunci, am prezentat in Parlament o alocutiune pe tema pactului. Iata un fragment: “Guvernul Romaniei si-a exprimat in mai multe randuri pozitia – pe care o reafirm in fata dumneavoastra astazi – de a vedea in Pactul Ribbentrop- Molotov un act ilegal, de incalcare flagranta a principiilor dreptului international, nul si neavenit inca din momentul semnarii sale. De aici decurge caracterul ilegal al tuturor consecintelor sale, inclusiv in ceea ce priveste Basarabia si celelalte teritorii romanesti incorporate cu forta in URSS, in baza prevederilor sale.”

Si acum doua precizari : 1. La 24 iunie 1991, Traian Basescu era subsecretar in Ministerul Transporturilor, deci facea parte din guvern (in sens larg) si deci pozitia exprimata de guvern il includea si pe el. Sa aiba memoria scurta sau este vorba de demagogia lui obisnuita?

2. Pentru a marca un punct electoral, Basescu genereaza un element de vulnerabilitate pentru statul roman. Intr-adevar, pana cand va condamna Basescu “in fata parlamentului” pactul Ribbentrop-Molotov , ar rezulta, per a contrario, ca – in acest moment – el este inca valabil! Incredibil. Este vorba de iresponsabilitate sau de incompetenta? Ce credeti?”

ÃŽntregul articol poate fi citit la adresa: http://nastase. wordpress. com/ 2007/ 12/ 23/ gargara-cu-pactu/

Adauga un comentariu

*