Sibiu: La Şura Mică se fac cei mai lungi cozonaci

Cei mai lungi cozonaci din România se fac în comuna Şura Mică din judeţul Sibiu, unde două familii vecine se întrec în cei mai gustoşi şi mari cozonaci, care au ajuns la 67 de centimetri lungime, aproximativ cât trei cozonaci normali, transmite corespondentul ROMPRES.

ÃŽn timp ce familia Turean face cozonaci ‘la metru’ fără ingredientele clienÅ£ilor, familia Åžchiopotă se mândreÅŸte că frământă aluatul celor mai gustoÅŸi cozonaci, în care folosesc doar ingrediente naturale.

Secretul cozonacilor ‘la metru’ din Åžura Mică este o reÅ£eta săsească. Åži tăvile imense sunt cumpărate de la ultimii saÅŸi din comună, cei care aveau tăvi lungi de un metru sau de 67 de centimetri. ÃŽntrucât nu încăpeau în navete pentru a fi transportaÅ£i, cozonacii de un metru lungime au dispărut în urmă cu câţiva ani, locul lor fiind luat de cozonacii mai mici, de 67 de centimetri. Pentru un cozonac de trei ori mai mare decât unul cumpărat din magazine, aveÅ£i nevoie de :1 kilogram de făină, 200 grame zahăr, 140 mililitri ulei, 1 plic zahăr vanilat, 1 linguriţă sare fină, 5 ouă, 40 grame drojdie proaspătă, 1/2 litri lapte, un pic de rom, 350 grame nucă măcinată.

Elena şi Nicolae Şchiopotă coc cozonacii uriaşi într-un cuptor de pământ, de pe timpul bunicilor, pentru ca gustul cozonacului să nu se schimbe, iar mirosul să fie unul îmbietor. Pentru a nu se arde cozonacii, tăvile săseşti se ung cu untură de porc proaspătă.

‘Cel mai bun cozonac ÅŸi cea mai bună pâine se face în cuptorul de pământ. Nimic nu se compară cu cuptorul acesta. Pentru noi, când avem timp, ne facem ÅŸi hencleÅŸ, celebrele prăjituri săseÅŸti, după reÅ£eta originală. Tot secretul stă în ingredientele naturale’, a declarat Nicolae Åžchiopotă.

ÃŽn perioada Crăciunului, mii de cozonaci ‘la metru’ din Åžura Mică ajung pe mesele românilor din toată Å£ara, dar ÅŸi la românii plecaÅ£i în ţări precum Italia, FranÅ£a, Spania ÅŸi SUA. Un cozonac ‘la metru’, la care clientul a contribuit cu ingredientele, costă 7 lei. Dacă nu duceÅ£i ingredientele, puteÅ£i cumpăra un cozonac uriaÅŸ cu 22 de lei.

Nicolae Åžchiopotă este de meserie patiser ÅŸi a format o adevărat ÅŸcoală de ucenici pentru cozonacii ‘la metru’, unul dintre elevi fiind chiar soÅ£ia sa. Singurul regret al soÅ£ilor Åžchiopotă este faptul că fiica lor a emigrat în Germania ÅŸi nu va duce mai departe tradiÅ£ia cozonacilor de la Åžura Mică. Familia Åžchiopotă s-a privatizat după 1989 ÅŸi de atunci a început o afacere care creÅŸte precum cozonacul în cuptor, dovadă că nu mai fac faţă comenzilor venite de peste tot. ROMPRES

Adauga un comentariu

*