Sibiu: Globuri placate cu platină, exportate în Europa şi SUA

Mii de brazi din Grecia, Italia, Belgia ÅŸi SUA vor fi împodobiÅ£i în aceste zile cu globuri lucrate manual ÅŸi placate cu argint ÅŸi platină, în atelierul ‘Ion Art Glass’ din satul Åželimbăr, judeÅ£ul Sibiu, transmite corespondentul ROMPRES.

Artistul Ion Tămâian, recunoscut în Å£ară ÅŸi străinătate pentru talentul său, a dat viaţă în acest an unor globuri de sticlă deosebite, pe care a ‘nins’ cu argint ÅŸi platină. Tămâian spune că a anul trecut a făcut globuri cu aur, pe care le-a pictat chiar el.

Globurile făcute la Şelimbăr sunt decorate numai manual, la fel ca toate celelalte obiecte din sticlă. Forma globurilor este realizată de suflători, după care artistul Tămâian aplică argintul şi platina. Mult mai scumpe decât un glob fabricat în China, globurile făcute manual la Şelimbăr au un aspect deosebit, preţul unuia ajungând la 16 euro.

Ion Tămâian a realizat numeroase lucrări decorative din sticlă, una dintre ele aflându-se în holul primăriei sibiene – un candelabru imens din sticlă, realizat manual.

ÃŽncepând cu 1992, dezvoltând activitatea de prelucrare a sticlei, predilect în domeniul utilitar, se poate spune că artistul Ion Tămâian a creat o adevărată ÅŸcoală, mai ales în domeniul picturii pe sticlă. După 1992, a participat la expoziÅ£ii în (FranÅ£a 1993), Heilbron (Germania 1996), Coblenz (Germania 1997), Frankfurt (Germania 1998), Wurtzburg (Germania 1999). Astfel, produsele firmei ‘Ion Art Glass’ – unicate sau serie mică, individualizate prin formă ÅŸi cromatică – pot fi întâlnite atât în galeriile de artă din Å£ară, cât ÅŸi în galeriile unor firme din Germania, ElveÅ£ia, Suedia, Norvegia, FranÅ£a ÅŸi Statele Unite ale Americii.

Adauga un comentariu

*