„Alaiul datinilor si obiceiurilor de iarna”, editia 42

alaiul.jpgConsiliul Judetean Bacau si Ansambul Folcloric „Busuiocul” organizeaza ca in fiecare an „Alaiul datinilor si obiceiurilor de iarna”. Manifestarea, ajunsa la a 42-a editie, se desfasoara duminica, 23 decembrie si luni, 24 decembrie, in Piata Tricolorului.

Editia 2007 se vrea mai extinsa decât cea de anul trecut: „Participa formatii colective de datini si obiceiuri din toate judetele limitrofe Bacaului: Suceava, Iasi. Botosani, Vaslui, Vrancea, Neamt. Ca o noutate pentru bacauani, vin si doua formatii de colindatori din Saliste – Maramures si din Lelese – Hunedoara. Din judetul Bacau au fost selectate cele mai reprezentative colective care prezinta toate zonele etnofolclorice”, precizeaza Petrica Vlase, director al Ansamblului Folcloric „Busuiocul”.

Programul

Manifestarea se deschide pe 23 decembrie, la ora 11.00, cu alaiul format din:
– grupul de colindatori din Salistea de Sus, Judetul Maramures;
– grupul de colindatori cu dubasi din Lelese-Padureni, judetul Hunedoara;
– Fanfara „Rotaria” a Palatului Copiilor din Vaslui;
– ceata de uratori „Plugarii din Paunesti, judetul Vrancea;
– grupul de obiceiuri „Cerbul de la Pârcovaci”, Hârlau, judetul Iasi;
– grupul de obiceiuri „Rândurile” din Todiresti, judetul Vaslui;
– grupul de obiceiuri „Cerbul” din Corlata, judetul Suceava;
– ceata „Caiutii” din Hlipiceni, judetul Botosani;
– ceata „Caiutii” din Albesti, judetul Botosani;
– grupul de obiceiuri „Jocul ursilor” din Girov, judetul Neamt;
– formatii de obiceiuri din judetul Bacau: „Ceata Frumosilor” – Balcani, „Jocul Caiutilor” – Pârjol, „Capra de la Enachesti” – Beresti-Tazlau, „Harapii”-Lipova, „Capra cu harapi” – Plopana, „Capra” – Letea veche, „Ceata de colindatori” – Oituz, „Cerbul de la Hangani”-Moinesti, „Cerbul cu capre” – Godinesti (Vultureni), „Capra” – Albele (Bârsanesti), „Jocul Ursilor” – Leorda (Comanesti), „Ceata Ursilor”-Larga (Dofteana), „Capra de la Scariga” – Livezi, „Capra” – Secuieni, Grupul de obiceiuri – Bolatau, Zemes

Luni, 24 decembrie:

Pe scena din Piata Tricolorului, incepând cu orele 16.00, se desfasoara spectacolul de colinde „Florile dalbe”, cu participarea grupurilor de colindatori ai {colii Generale Nr. 19 Bacau, Liceul de Arta „George Apostu” Bacau si ai {colii Generale Sascut; grupul vocal-instrumental „Cetina” din Bacau; ansamblul Folcloric „Busuiocul”. Vor sustine recitaluri: Tudor Ungureanu, Sofia Vicoveanca, Zinaida Bolboceanu, {tefan Hrusca. Aida PULPAN

„In satele din Moldova au fost semnalate peste 100 de obiceiuri de iarna care apartin categoriei jocurilor cu masti, intre care cele mai cunoscute sunt: „Jocul Caprei”, „Jocul Cerbului”, „Jocul Caiutilor”, „Jocul Ursului”. Masti zoomorfe, capra, cerbul, caiutii sau ursul reprezinta superpersonajul spectacolului, in jurul caruia se afla alte numeroase personaje secundare. Majoritatea acestora sunt masti antropomorfe (mosnegi, babe, draci, tigani, tiganci, negustori, doctori etc.), care evolueaza dinamic si zgomotos, improvizând scene hazlii spre a inveseli asistenta (…) Ca acte de comunicare, jocurile cu masti au un limbaj complex, insumat din imbinarea exprimarii verbale cu cea muzicala si coregrafica, cu cea gestica si mimica ori cu diverse reprezentari clasice. In prezent, scenariile obiceiurilor traditionale românesti sunt de buna seama sensibil schimbate. Mai putem vorbi de reminiscente arhaice, de unele secvente cu caracter ritual sau de prezenta, ici-colo, a unor obiecte si gesturi magice” – Petre Vlase, director al Ansamblului Folcloric „Busuiocul” Bacau.

Comentarii

  1. cat a platit consiliul judetean artistii pentru aceste manifestari? dar inchirierea salii casei sindicatelor? findca teoretic aceasta manifestare trebuia sa se desfasoare in salile casei sindicatelor. s-a si platit chiria de catre consiliul judetean pentru sali. unde au ajuns acei bani si mai ales de ce s-au platit daca manifestarea s-a tinut in aer liber???
    lucruri de-astea trebuie sa intrebati ziaristilor nu sa mergeti cu miloaga la sefii vremelnici de astazi ai judetului nostru.
    aaa da am uitat ca si voi sunteti aserviti; spor la pupatincur in continuare.

  2. ceta ursilor din larga a fost cea mai cool

  3. frumos

  4. capra enachesti e ce mai tare?
    ?????????

Adauga un comentariu

*