Hans Blix surprins de concluziile agenţiilor americane privind Iranul

Fostul director general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică /AIEA/ Hans Blix şi-a declarat miercuri surprinderea faţă de raportul serviciilor secrete americane privind dosarul nuclear iranian, opinând că acestea încearcă să evite orice responsabilitate în cazul unui eventual atac al SUA asupra Iranului, transmite AFP.

”Sunt surprins”, a declarat Hans Blix, referindu-se la documentul care afirmă că Teheranul ÅŸi-a suspendat programul nuclear în scopuri militare din 2003.

”Este probabil ca serviciile secrete să dorească să evite atribuirea vreunei responsabilităţi în cazul unui atac american în Iran, cum a fost cazul Irakului”, a adăugat fostul director general al AIEA, apreciind că publicarea acestui raport exclude pe termen scurt orice risc privind o eventuală intervenÅ£ie americană în Iran .

”Trebuie să recurgem la diplomaÅ£ie, ÅŸi acum există destul spaÅ£iu pentru aceasta”, a mai spus Hans Blix, care a condus în anii 2002 ÅŸi 2003 echipa ONU de experÅ£i în dezarmare deplasată în Irak. El a acuzat Washingtonul ÅŸi Londra că au exagerat pe tema deÅ£inerii de arme de distrugere în masă de către Irak, cu scopul de a-ÅŸi justifica intervenÅ£ia militară în această Å£ară.

ÃŽn legătură cu unele acuzaÅ£ii privind existenÅ£a armelor nucleare în Iran, Hans Blix a afirmat că ”este foarte dificil să dovedeÅŸti” acest lucru.ROMPRES/(

Adauga un comentariu

*