Fostul deputat PSD Dan Iosif a încetat din viaţă

dan.jpgDeputatul PSD Dan Iosif a murit miercuri dimineaţă, la o clinică din Novosibirsk (Rusia), unde se afla la tratament de mai bine de o lună, a declarat pentru ROMPRES dr. Sorin Oprescu.
Potrivit lui Oprescu, Dan Iosif suferea de mai multă vreme de cancer pulmonar. El fusese internat în urmă cu mai bine de un an la Spitalul Militar Central, după care a făcut tratament cu citostatice la Budapesta (Ungaria).

Fostul preşedinte Ion Iliescu şi-a exprimat, miercuri, profundul regret faţă de dispariţia prietenului şi colaboratorul său Dan Iosif, pe care îl consideră o figură emblematică a Revoluţiei Române şi, în primul rând, un om de mare suflet.

„Această dimineaţă a început cu o veste foarte tristă – a încetat din viaţă Dan Iosif, care rămâne o figură emblematică a RevoluÅ£iei Române. El s-a făcut remarcat încă din noaptea de 21 decembrie, fiind unul dintre organizatorii baricadei de la Intercontinental, un moment de referinţă pentru ceea ce a însemnat răscoala populară care a declanÅŸat apoi RevoluÅ£ia Română. După ce a fost înăbuÅŸită miÅŸcarea de la Intercontinental, Dan Iosif s-a deplasat pentru a se întâlni cu grupuri de muncitori care veneau de la periferia BucureÅŸtiului, pe care le-a condus la sediul CC, fiind de altfel ÅŸi unul dintre cei care a intrat printre primii în sediul fostului CC, precum ÅŸi în grupul celor care au ocupat acest sediu”, ÅŸi-a reamintit Ion Iliescu.

„Este un moment greu ÅŸi o pierdere mare pentru noi, colegii lui, dar cred că ÅŸi pentru toÅ£i cetăţenii României, Å£inând seama de faptul că Dan Iosif a fost un simbol al RevoluÅ£iei române. Cred că acele zile din decembrie 1989 au reprezentat cel mai important moment din viaÅ£a lui, când a fost în prima linie pe baricade. Iar dacă azi stăm de vorbă, ne exprimăm gândurile fără niciun fel de reÅ£inere, i se datorează în mare parte ÅŸi lui Dan Iosif”, a spus PreÅŸedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu.

Acesta a menţionat că la Camera Deputaţilor se va desfăşura o ceremonie funerară.

Dan Iosif s-a născut la 14 octombrie 1950, la Bucureşti. În 1969 a absolvit Şcoala de maiştri militari Sibiu. A lucrat, până în 1990, ca electronist.

A participat la Revoluţia din 1989, fiind unul dintre liderii manifestanţilor din 21 decembrie 1989 din Bucureşti, iar în 22 decembrie 1989, a fost unul dintre cei care au intrat în sediul clădirii fostului CC al PCR.

A fost consilier al lui Ion Iliescu şi adept politic fidel al acestuia. A fost mereu membru al partidelor politice care-l susţineau pe Ion Iliescu (iniţial FSN, apoi FDSN, PDSR, iar în prezent PSD). În perioada 1990-1992, a fost senator, apoi consilier (1992-1996), şef birou senatorial (1996-2000) şi consilier de stat (2000-2004). Din 2004 a fost deputat PSD.

A fost distins cu Ordinul Serviciul Credincios în rang de Cavaler.

A făcut parte din Comisia parlamentară a revoluţionarilor din decembrie 1989, până în martie 2005 şi din Comisia pentru ordine publică, apărare şi siguranţă naţională a Camerei Deputaţilor.

Adauga un comentariu

*