Forma fizică, indiferent de masa corporală, constituie cheia longevităţii

Persoanele de peste 60 de ani care au dus o viaţă în care nu au ocolit exerciţiile fizice şi se află într-o bună formă fizică, trăiesc mai mult decât persoanele sedentare, indiferent de indicele masei corporale, conform unui studiu publicat marţi în Statele Unite ale Americii, transmite AFP recepţionată de Rompres.

Studiile precedente au demonstrat că obezitate şi inactivitatea fizică constituie factori importanţi de creştere a ratei mortalităţii la persoanele adulte. Însă nici un astfel de studiu nu a fost realizat pentru persoanele mai înaintate în vârstă.

”Am observat că persoanele în vârstă, chiar ÅŸi supraponderale sau obeze, dar care au o bună formă cardiorespiratorie datorate unei vieÅ£i active, au un risc de mortalitate mult mai redus decât persoanele sedentare, chiar dacă acestea au o greutate normală”, susÅ£ine Dr. Xuemei Sui de la Universitatea Carolina de Sud, coordonatorul acestui studiu publicat în Jurnalul AsociaÅ£iei Medicale Americane.

”Datele de care dispunem ne fac să susÅ£inem că nivelul formei cardiorespiratorie a organismului la persoanele de peste 60 de ani, modifică raportul dintre obezitate ÅŸi mortalitate”, a mai adăugat el.

Cercetătorii au analizat legătura dintre rata mortalităţii şi forma cardiorespiratorie a organismului. Acest studiu a fost realizat pe 2.603 de voluntari în vârstă de cel puţin 60 de ani (cu o medie de vârstă de 64 ani şi 4 luni), dintre care 20% femei şi restul bărbaţi.

Gradul formei fizice a fost evaluat în funcţie de durata şi intensitatea exerciţiilor realizate pe o bandă rulantă de alergare, fiind luat în calcul şi indicele masei corporale a fiecărui subiect.

Astfel s-a observat că subiecţii aflaţi în cea mai bună formă fizică întâmpină un risc cu 50% mai mic de deces din cauza maladiilor cardiovasculare, faţă de ceilalţi care nu au o formă fizică bună.

”Rezultatele studiului nostru demonstrează că este posibil să se reducă gradul de mortalitate la persoanele cu vârste peste 60 de ani, indiferent dacă sunt supraponderale sau nu, prin practicarea regulată a exerciÅ£iilor fizice, cum ar fi un marÅŸ rapid de cel puÅ£in 30 de minute zilnic”, mai precizează autorii studiului.ROMPRES

Adauga un comentariu

*