Călin Popescu-Tăriceanu: Taxa auto rămâne, se schimbă doar anumite detalii tehnice

Taxa auto de primă înmatriculare nu va fi eliminată, urmând să fie modificate doar anumite aspecte tehnice, în conformitate cu exigenţele Comisiei Europene, a declarat, marţi, primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu.

Şeful Executivului a subliniat că aceste schimbări vizează doar corelarea valorii în vamă a automobilului cu valoarea lui reziduală, iar taxa rămâne un instrument important de reducere a poluării.

Ministrul Economiei ÅŸi FinanÅ£elor, aflat la Bruxelles pentru reuniunea miniÅŸtrilor de FinanÅ£e din UE – Ecofin, se întâlneÅŸte, marÅ£i, cu comisarul european pentru impozitare ÅŸi uniune vamală, Laszlo Kovacs, cu care va discuta problema taxei auto.

Comisia Europeană a declanşat, recent, a doua etapă a procedurii de infringement (încălcare a Tratatului CE) împotriva României din cauza taxei auto, despre care experţii europeni afirmă că este discriminatorie în special în ceea ce priveşte impozitarea maşinilor second-hand din import şi a celor autohtone.

Taxa de primă înmatriculare auto a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2007, iar Ministerul Finanţelor a estimat că veniturile generate de această taxă vor depăşi 220 milioane euro în acest an.

Guvernul a adoptat, în aprilie, modificările modului de calcul a taxei de primă înmatriculare, potrivit cărora cuantumul taxei va scădea pe măsură ce vârsta maşinii creşte.

Grila orientativă propusă de Ministerul Economiei ÅŸi FinanÅ£elor în luna aprilie pentru taxa auto prevede reducerea la jumătate a taxei pentru maÅŸinile non-euro vechi de 20 de ani, cu o capacitate de 1.600 cmc, în timp ce pentru un autoturism de 3001 cmc, vechi de 15-16 ani, taxa se reduce cu mai mult de trei ori. Pe de altă parte, taxa rămâne neschimbată pentru autoturismele noi, Euro 4, cu capacităţi cuprinse între 1400 – 3000 cmc.

În prezent, taxa de primă înmatriculare variază, în funcţie de vechimea maşinii, gradul de poluare şi capacitatea cilindrică, între 160 şi 8.600 de euro, potrivit calculatorului afişat pe pagina de internet a Ministerului Finanţelor. O taxă similară se aplică şi în alte 16 state membre ale Uniunii Europene.ROMPRES/

Adauga un comentariu

*