Studiu: procesul de îmbătrânire poate fi inversat

O genă recent descoperită de o echipă de cercetători americani ar putea deţine secretul unei pieli sănătoase şi tinere, potrivit unui nou studiu care sugerează că găsirea elixirului unei vieţi mai lungi este teoretic posibilă.

Prin blocarea activităţii genei NF-kappa-B , oamenii de ÅŸtiinţă de la Åžcoala de Medicină Stanford din California au întinerit pielea unui ÅŸoarece de laborator de doi ani – vârstă considerată înaintată pentru rozătoare. Nu numai că pielea acestuia a părut mai tânără, dar din punct de vedere biologic ea s-a dovedit precum cea a unui nou-născut.

Se pare că aceeaşi genă joacă un rol important în alte numeroase aspecte ale îmbătrânirii, după ce în urma studiului s-a constatat că acţionează pe post de regulator, determinând alte numeroase gene să fie mai mult sau mai puţin active în procesul de degenerare a organismului.

Åžeful echipei de cercetători, dr. Howard Chang, citat de ziarul britanic The Telegraph, a precizat că studiul demonstrează că îmbătrânirea poate fi, temporar, inversată: ‘Aceste descoperiri sugerează că îmbătrânirea nu este doar un rezultat al uzării organismului, ci ÅŸi o consecinţă a unui program genetic mereu activ, care poate fi blocat pentru îmbunătăţirea sănătăţii oamenilor’.

Deocamdată cercetătorii nu au măsurat efectul pe care blocarea genei l-ar putea avea asupra duratei de viaţă şi nici nu cunosc perioada maximă pe care se păstrează efectele întineririi pielii,

De asemenea, nu există informaţii suficiente nici în privinţa posibilelor efecte negative pe care această intervenţie artificială în activitatea genei le-ar putea avea asupra oamenilor. Proteina produsă de NF-kappa-B joacă roluri majore în mai multe procese ale organismului, precum sistemul imunitar, ajutând se pare la combaterea cancerului.

Prin urmare, suprimarea pe termen lung a acestei gene ar putea creşte riscul apariţiei cancerului şi a altor boli.ROMPRES

Adauga un comentariu

*