Recepţie la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Naţionale a României

Preşedintele Traian Băsescu a criticat clasa politică şi în discursul rostit, vineri seara, la Palatul Cotroceni, înaintea recepţiei oferite cu ocazia Zilei Naţionale a României, şi i-a asigurat, totodată, pe cetăţenii români din străinătate de faptul că au aceleaşi drepturi ca orice locuitor al Uniunii Europene.

În discursul său, şeful statului a enumerat trei motive pentru care Ziua Naţională a României nu este sărbătorită aşa cum îşi serbează alte naţiuni zilele naţionale.

„Primul motiv rezidă din incapacitatea politicienilor de a oferi perspective clare pentru viitorul nostru, ca naÅ£iune. După primul an ca membră a Uniunii Europene, pare că România nu ÅŸtie încotro se îndreaptă”, a spus Băsescu.

De asemenea, preÅŸedintele a menÅ£ionat că ”există români care, în Europa, sunt obligaÅ£i să sufere de pe urma faptului că sunt români, din cauze pe care nu vreau să le reamintesc aici”. ”Lor vreau să le transmit că toÅ£i cetăţenii României sunt cetăţeni europeni, cu drepturi ÅŸi obligaÅ£ii identice cu ale tuturor cetăţenilor europeni. Nimeni, niciodată, nu are dreptul să pună în discuÅ£ie aceste drepturi câştigate de noi, românii, ca naÅ£iune”, a subliniat Băsescu.

Cel de-al treilea motiv enumerat de şeful statului pentru importanţa scăzută pe care o acordă românii Zilei Naţionale rezidă în pierderea încrederii în simbolurile naţionale, din cauza cultului personalităţii, din perioada comunistă.

”ÃŽn fine, al treilea motiv vine din pierderea treptată a încrederii în virtuÅ£ile simbolurilor solidarităţii naÅ£ionale, în zilele festive care ani de zile au preamărit un om ÅŸi nu pe români, nu valorile naÅ£ionale, ci au utilizat valorile naÅ£ionale. Sunt convins că este timpul să depăşim aceste complexe. Complexe care vin din istoria noastră recentă, complexe create de percepÅ£ia altora, complexe legate ÅŸi de defectele noastre”, a afirmat ÅŸeful statului.

PreÅŸedintele a declarat că principala prioritate pe care ÅŸi-a fixat-o este „reconstrucÅ£ia încrederii în instituÅ£ii, reconstrucÅ£ie fără de care nici democraÅ£ia nu poate fi funcÅ£ională, nici progresul economic durabil, nici dreptatea socială adevărată”.

„RezistenÅ£a la schimbare rămâne, din păcate, mare. Sunt însă convins că schimbarea este inevitabilă”, a mai spus Băsescu.

PreÅŸedintele a reluat tema suportului popular pe care mizează în acÅ£iunile sale politice, spunând că principalul său aliat sunt cetăţenii României, „indiferent de categorie socială, indiferent de origine etnică, indiferent de simpatii politice, indiferent de convingeri religioase”.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan, Cotroceniul a trimis invitaţii către toate instituţiile principale ale statului, însă nici premierul Călin Popescu-Tăriceanu, nici preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, nu au fost văzuţi la dineu.

Dintre partidele politice, doar PD şi PLD au fost reprezentate, de preşedinţii Emil Boc, respectiv Theodor Stolojan, şi de alţi membri. De asemenea, a fost prezent deputatul Varujan Pambuccian, reprezentantul minorităţilor naţionale din Parlament, precum şi Constantin Ticu Dumitrescu, membru al Colegiului CNSAS.

Printre cei prezenţi la eveniment s-au mai numărat reprezentanţi ai clerului, academicieni, oameni de ştiinţă, sportivi şi artişti.

Dintre ÅŸefii de misiuni diplomatice de la BucureÅŸti au fost prezenÅ£i, între alÅ£ii, Nicholas Taubman, ambasadorul SUA, Robin Barnett – Marea Britanie, Jaap Werner – Olanda, Kanji Tsushima – Japonia, Bakytzhan Ordabayev – Kazahstan.

Adauga un comentariu

*