RAFO a fost jumulita de guvernanti

rafo__intrare.jpgIn mai putin de doua luni, Rafo a platit la stat peste un sfert de miliard de dolari, cele mai mari datorii care fost achitate fiind cele avute fata de Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Bacau si Directia Regionala Vamala (DRV) Iasi.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si DGFP Bacau au recunoscut, printr-un document depus la Tribunalul Brasov, ca Rafo si-a stins integral toate creantele fiscale inscrise la masa credala. Interesant este si faptul ca din totalul creantelor bugetare, care se ridicau la aproape 950 milioane de lei noi (peste 393 milioane de dolari), mai bine de 269 milioane de RON (peste 111 milioane de dolari) au reprezentat penalitati si dobanzi (majorari). Asta inseamna ca datoriile propriu-zise au fost de circa 71,7 % din total, in timp ce penalitile si majorarile s-au ridicat la 28,3 %. Si totusi, Rafo nu a fost iertata de niciun leut, platind toate datoriile, inclusiv uriasele penalitati, lucru care nu s-a intamplat si in cazul altor mari datornici din Romania. “Astazi, S.C. RAFO SA este singura unitate de rafinare din Romania care isi achita integral datoriile catre bugetul de stat si alti creditori, datorii care la nivelul altor unitati au fost si sunt lasate in conservare si niciodata nu au fost comentate precum datoriile S.C. RAFO SA”, preciza, cu amaraciune, liderul Sindicatului “Rafinorul”, Ion Marian (foto), intr-un comunicat de presa.

ANAF ia si pielea de pe rafinarie

Cea mai mare creanta a fost cea catre Ministerul de Finante (ANAF – DGFP Bacau), in valoare de peste 807 milioane de RON, din care aproape 231 milioane au fost majorari si penalitati. Suma restanta reprezenta in special taxa pe valoarea adaugata (TVA) si a fost stinsa prin plati directe, facute de Petrochemical Holding, in suma de peste 504 milioane de RON (in doua transe, la 27 septembrie si 15 noiembrie) si prin compensari de aproape 303 milioane de RON (cu TVA de rambursat). Legat de aceasta creanta, este de precizat ca ANAF a incercat de mai multe ori sa pluseze, pretinzand si mai multi bani, insa cererile au fost respinse de Tribunalul Brasov. Chiar si acum, dupa efectuarea tuturor platilor, ANAF a plusat iar si a mai pretins inca 138 milioane de RON, insa aceasta suma nu mai avea cum sa fie prinsa in tabelul creditorilor, ramas definitiv prin decizia instantei de judecata. Totusi, ANAF nu a renuntat la aceasta ultima pretentie, inscriind suma ca obligatii fiscale accesorii, neinscrise la masa credala. Urmeaza ca “organele fiscale sa ia masuri pentru stingerea sumelor datorate cu titlu de ogligatii fiscale accesorii”, se precizeaza in documentul inaintat de ANAF judecatorilor brasoveni.

DRV Iasi si AVAS – alti doi creditori

Pe locul doi in topul creditorilor bugetari se afla DRV Iasi, fata de care Rafo avea o datorie de aproape 121 milioane de RON (dintre care peste 37 milioane erau penalitati si majorari), sumele reprezentand in special TVA in vama si comisioane vamale. Si aceste datorii au fost achitate de Petrochemical Holding, tot in doua transe, la 27 septembrie si 15 noiembrie. Creanta detinuta de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), in valoare de aproape 18 milioane de RON, a fost stinsa pe o alta cale. AVAS a preluat doua creante, una de la Casa de Asigurari de Sanatate Bacau, de peste 5 milioane de RON, si alta de la Distrigaz Nord SA, de aproape 13 milioane. Ulterior, la 21 decembrie 2006, AVAS a cesionat aceasta creanta catre Petrochemical Holding. Ultimul creditor important a fost Primaria Onesti, fata de care Rafo avea o datorie de circa 4,5 milioane de RON (din care penalitati de peste 1,1 milioane), reprezentand in special contravaloarea taxei de mediu-salubritate. Tot Petrochemical Holding a platit si aceasta datorie, in numele Rafo, intr-o singura zi, 15 noiembrie.
Desi AVAS si ANAF au facut destule zile fripte rafinorilor onesteni, actionarii de la Rafo au facut eforturi colosale si au achitat astronomicele datorii catre stat, mare parte dintre acestea fiind, de fapt, penalitati si dobanzi (majorari).

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*