Euro-Observatorii

Ca tot vine acus Mos Neculai cu o nuielusa, sa ne invioreze ca dupa alegeri, m-a intristat povestea cu…mosi versus tineri… Prezenta celor tineri la vot a intrigat. O prezenta execrabila. Iar multi dintre cei in varsta au votat pentru ajutor social. Exemplu, un batran de 80 si ceva de ani, in carje, cu un inceput de Parkinson: „Am venit si eu, tata, sa votez”, zice el, „poate-mi da ceva”… La care comenteaza „destept” un altul: „Poate-ti da un ajutor de inmormantare”… Peste drum de scoala unde se afla aceasta sectie de vot, niste tineri ascultau pe Guta Vijelie sau cum ii cheama… „O tara plina de Guta si de Columbeni… Nu inteleg de ce nu vin tinerii astia la vot, se ocupa doar cu nulitati. Asa nu se va reusi nimic in tara asta”, ofteaza batranelul…
Aida PULPAN

Lehamite, in opinia mea cred ca acest cuvant a guvernat tururile de scrutin din 25 noiembrie. Prezenta la vot scazuta ne scuteste de multe comentarii. Din pacate aceasta meteahna a romanilor a fost taxata din plin de maghiari (UDMR + Tokes), care au reusit sa intruneasca 10% din totalul voturi exprimate, desi ei reprezinta aproximativ 5% din populatia Romaniei. Pe de alta parte, consider ca romanii au refuzat sa-si exprime votul, desi doreau din plin primenirea actualilor politicieni ÅŸi votul uninominal. insa aparenta lor apatie are un sens foarte clar, respectiv intentiile meschine ale ÅŸefului statului. Istoricul François Furet afirma ca unii oameni sunt meschini din motive generoase, iar altii sunt generosi din motive meschine. Tocmai de aceea inclin sa cred ca romanii s-au lepadat de darul lui Basescu nu pentru ca nu tanjeau dupa el, ci pentru ca au priceput ca nu le este oferit cu inima deschisa, aidoma vestitului dar grecesc. Prin urmare, ei nu au respins uninominalul, ci pe Basescu si lupta lui machiavelica impotriva „celor 322”. Prin aceasta optinunie cetatenii au aratat ca ii acordă preÅŸedintelui Basescu atatea voturi cate merita in calitate de sef de partid si nu „părinte al patriei”, asa cum mimează uneori.
Cristinel AIOANEI

Pentru primele alegeri europarlamentare, la romani s-a remarcat in primul rand dezinteres. Dezinteres cauzat de lipsa de consistenta a unei clase politice extrem de vulnerabile si cu o constiinta incarcata de numeroase compromisuri, fie politice dar, mai ales, financiare. Asa ca nu m-a surprins procentul mic de alegatori care s-au prezentat la urne, din contra, cred ca a fost suficient pentru ceea ce inseamna politicienii in viata de zi cu zi a romanului. Am un regret totusi, absenteismul din fata urnelor a romanilor a cauzat un procent neasteptat pentru UDMR, ceea ce va justifica din nou confuzia printre europeni ca Budapesta este capitala Romaniei.
Dan MINDIRIGIU

Cele doua procese electorale simultane desfasurate duminica, 25 noiembrie a.c., au stat sub semnul apatiei si debusolarii, mai exact spus, s-au situat intre lipsa de interes fata de reprezentarea Romaniei in Parlamentul European si lipsa de informare in ceea ce priveste semnificatia celor doua variante de vot, in cazul Referendumului.
Stefan OLTEANU

Aceste alegeri au certificat triumful demagogiei agresive, reprezentate de PD; nu la cota la care ne-am temut, de 40%, dar intr-o masura care ne aduce in minte spectrul negru al perioadei 1997-2000.
Peter KELMANN

Of, of si-un pantof, si-o sandala fara toc, si-un ciorchine de amar, rasu’-plansu’ in zadar, foaie verde dunga creata, ce mi-e dor de-un strop de viata, ce mi-e dor de altcumva, vai de Europa mea!
Nelu BROSTEANU

Adauga un comentariu

*