Ambasada României la ChiÅŸinău refuză să stea de vorbă cu orice instituÅ£ie de presă din Republica Moldova care „atacă” ÅŸi „denigrează” România

Ambasada României la Chişinău a intrat în conflict cu NIT TV, informează Presa.md.

ÃŽntr-o cerere a postului de televiziune NIT TV adresată ”Misiunii României la ChiÅŸinău i se adreseaza o serie de întrebări speculative, ostentative ÅŸi provocatoare”, se arată într-un comunicat al Ambasadei, ÃŽn context, Ambasada spune în comunicat că va refuza să mai stea de vorbă cu orice instituÅ£ie de presă din Republica Moldova care „atacă” ÅŸi „denigrează” România ÅŸi autorităţile de la BucureÅŸti.

„Ambasada României în Republica Moldova a luat act cu preocupare ÅŸi consternare de solicitarea postului de televiziune NIT TV prin care Misiunii României la ChiÅŸinău i se adresează o serie de întrebari speculative, ostentative ÅŸi provocatoare, potrivit unor interese ÅŸi raÅ£iuni care nu au nimic în comun cu dorinÅ£a părÅ£ii române de a dezvolta în cel mai înalt grad relaÅ£iile cu Republica Moldova”, se arată în comunicatul ambasadei.

Potrivit reprezentanţilor misiunii diplomatice a României, întrebările adresate de jurnaliştii de la NIT TV seamăna mai degrabă cu un rechizitoriu şi încalcă normele protocolare.

„Subliniem surprinderea în legatură cu formulările ÅŸi limbajul agresive folosite în solicitarea NIT TV, care sunt caracteristice unor rechizitorii, ÅŸi mai puÅ£in a unei adresări oficiale ÅŸi protocolare în atenÅ£ia unei ambasade a unui stat membru al Uniunii Europene”, se arată în acelaÅŸi comunicat.

Totodată, Ambasada se declară deranjată de gestul echipei de la NIT de a înregistra audio şi de a filma momentul depunerii solicitării de interviu şi interpretează acest demers drept o formă de presiune, care contravine Convenţiei de la Geneva.

„Solicitarea NIT TV contravine în mod flagrant normelor, regulilor ÅŸi codului de maniere care guvernează relaÅ£iile dintre o instituÅ£ie de presă ÅŸi o misiune diplomatică. ÃŽn acest sens, Ambasada României la ChiÅŸinău îşi exprimă preocuparea asupra gestului înregistrării audio ÅŸi video a momentului depunerii cererii de interviu, situaÅ£ie care depăşeÅŸte ÅŸi încalcă în mod evident cadrul ConvenÅ£iei de la Geneva privind statutul misiunilor diplomatice ÅŸi consulare, potrivit căreia acestea trebuie să-ÅŸi desfăşoare activitatea în statul de reÅŸedinţă în afara oricăror presiuni”, se arată în comunicat.

Prin urmare, Ambasada susÅ£ine că NIT TV a declanÅŸat o campanie de presă negativă la adresa României – „îşi rezervă dreptul de a ignora orice alte solicitări din partea NIT TV sau a oricăror altor instituÅ£ii media autohtone care sunt angajate în atacarea ÅŸi denigrarea constantă a României, autorităţilor române ÅŸi Ambasadei României la ChiÅŸinău”.

Adauga un comentariu

*