UDMR nu vrea ca politicienii ungari să intervină în problemele maghiarilor de peste graniţe

Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că politicienii ungari pot să-şi spună părerea în legătură cu formaţiunile care-i reprezintă pe maghiarii din afara graniţelor Ungariei, dar fără să intervină în problemele comunităţilor maghiare, transmite corespondentul ROMPRES.

Kelemen Hunor a explicat că în urma intervenţiei partidelor politice din Ungaria în viaţa comunităţilor maghiare din Bazinul Carpatic, unele dintre acestea au ajuns să fie dezbinate şi au rămas fără reprezentanţi în parlamentele naţionale. El a dat astfel exemplul Voivodinei (Serbia) şi al Ucrainei.

„Nu dorim aÅŸa ceva ÅŸi nici noi nu ne băgăm în disputele politice de la Budapesta. Sunt bineveniÅ£i, sunt prieteni, dar fără să intervină în disputele noastre interne”, a spus preÅŸedintele executiv al UDMR, într-o conferinţă de presă susÅ£inută marÅ£i la Cluj.

Acesta a adăugat că în ultimii 17 ani nu a auzit „o declaraÅ£ie mai cinică” venită din partea unui politician ungar ca cea făcută de fostul premier Viktor Orban, care îl susÅ£ine la alegerile pentru Parlamentul European pe episcopul Laszlo Tokes.

„Orban a fost întrebat dacă va avea remuÅŸcări în cazul în care nici un reprezentant al comunităţii maghiare nu va intra în Parlamentul European ÅŸi fostul premier a spus că nu va avea nici o remuÅŸcare. A spus că remuÅŸcări să aibă maghiarii din România dacă nu vor vota aÅŸa cum trebuie ÅŸi nu vor fi prezenÅ£i la urne. A fost cea mai cinică declaraÅ£ie pe care eu am auzit-o de 17 ani încoace de la un politician maghiar”, a afirmat Kelemen Hunor.

Episcopul reformat de Piatra Craiului, Laszlo Tokes, va candida ca independent la alegerile pentru Parlamentul European, el respingând propunerea UDMR de a se regăsi pe un loc eligibil pe lista acestei formaţiuni.

Liderii UDMR se tem că acest lucru va periclita şansele comunităţii maghiare din România de a avea un reprezentant la Bruxelles.
Potrivit senatorului UDMR Gyorgy Frunda, calculele arată că în urma alegerilor din 25 noiembrie vor intra în Parlamentul European ori doar candidaţii Uniunii, ori niciunul, şansele episcopului fiind mici.

Lui Frunda nu i se pare normal şi nici moral ca partidul lui Viktor Orban, FIDESZ, care face parte ca şi UDMR din aceeaşi familie populară europeană, să sprijine la alegerile europarlamentare un candidat independent, împotriva Uniunii. ROMPRES

Adauga un comentariu

*