O decizie privind clauza de salvgardare în agricultură e posibilă pe 27 noiembrie

Clauza de salvgardare nu va fi aplicată dacă România va avea cele două module informatice ale Agenţiei de Plăţi în Agricultură funcţionale şi plăţile pentru fermieri vor fi făcute treptat, numai pe suprafeţele verificate, a declarat marţi comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, după întâlnirea cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Dacian Cioloş.

‘Decizia Comisiei Europene va fi bazată sută la sută pe realitatea din teren’, a precizat Orban.

Partea română va trebui să definitiveze întreaga situaţia până la data de 9 noiembrie, după care va urma o analiză tehnică a Comisiei Europene, în urma auditului realizat la APIA de o companie independentă (Deloitte & Touche).

‘O decizie în privinÅ£a activării clauzei de salvgardare va fi luată cel mai probabil în data de 27 noiembrie, de Colegiul Comisiei’, a subliniat Orban.

Dacian Cioloş a anunţat, la rândul său, că ultimul modul de soft al Sistemului Informatic de Administrare şi Control /IACS/, cel privind calculul şi autorizarea plăţilor, a fost instalat la Agenţia de Plăţi în Agricultură.

‘Ieri (n.r. luni), la ora 7,00, mai existau încă niste observaÅ£ii în urma testărilor pe care le-a făcut APIA, observaÅ£ii care trebuiau implementate în cursul nopti. După reuniunea de la Parlament, în care o să prezentăm bugetul Ministerului Agriculturii în Comisiile reunite de agricultură, vom avea o discuÅ£ie cu cei de la AgenÅ£ia de plăţi ÅŸi atunci o să pot să vă spun mai multe. Cert este că ÅŸi ultimul modul, cel privind calculul ÅŸi autorizarea plăţilor, a fost instalat’, a spus Orban.

Firma de audit Deloitte&Touche va prezenta auditul pe APIA până în 5 noiembrie, astfel încât în data de 8 noiembrie va fi redactată scrisoarea care va fi trimisă CE, cu progresele înregistrate, pe baza auditului extern al Deloitte&Touche.

Conform avertismentului CE din 10 octombrie, România trebuie să respecte termenul de 9 noiembrie, stabilit de Comisia Europeană pentru remedierea unor deficienţe la sistemul IACS al APIA pentru a evita activarea clauzei de salvgardare

Activarea clauzei de salvgardare pe agricultură ar putea reduce subvenţiile alocate pe suprafaţă din fondurile europene cu 25 la sută, ceea ce înseamnă că România ar putea pierde 110 milioane de euro din suma totală alocată pentru 2007 de UE, de circa 440 de milioane de euro pentru plăţile directe pe suprafaţă.ROMPRES

Adauga un comentariu

*