La inceputul lui 2007, peste 555 000 de romani in Italia

Imigrantii romani au fost, ca si in 2006, protagonistii absoluti ai statisticilor privind imigratia in Italia. Astfel, la 31 decembrie 2006, conationalii care locuiau legal in Italia erau 555 997, adica 15,1 % din totalul strainilor prezenti in Italia. Urmeaza la mare distanta comunitatea marocana, cu 387 031 prezente si cea albaneza ( 381 011).

Romancele prezente in Peninsula sunt mai numeroase decat barbatii, adica 53,4 % din total. Cifrele au fost dezvaluite marti, 30 octombrie, la Roma a fost prezentat raportul “Immigrazione 2007”, cea mai completa imagine a imigratiei in Italia.

Numai in 2006, deci cu un an inainte de aderarea la UE, s-au inregistrat 131 664 de dosare depuse de cetatenii romani pentru a obtine un permis de sedere pe motive de munca, adica 27,4 % din totalul solicitantilor straini.

Daca pana anul trecut Italia era o tara unde majoritatea imigrantilor era alcatuita din extra-comunitari, tendinta a fost complet inversata in 2007. Astfel, tocmai datorita prezentei romanilor, Italia a devenit o tara unde cetatenii straini sunt in mare parte membri ai Uniunii Europene (un sfert din totalul imigrantilor).

Dosarul, de peste 500 de pagini, a fost prezentat unui public de peste 400 de persoane, alcatuit din reprezentanti ai administratiei italiane, exponenti ai asociatiilor de imigranti, ziaristi, elevi si studenti.

Raportul, prezentat la teatrul Orione si ajuns la a XVII a editie, este realizat in fiecare an de catre Caritas Italia impreuna cu fundatia Migrantes. La redactarea Raportului a lucrat timp de un an de zile o echipa formata de 100 de persoane, dintre care multi specialisti in domeniu. Sloganul anului 2007 a fost “ Anul european al dialogului intercultural”.

In deschiderea conferintei a fost prezentat un salut din partea presedintelui italian, Giorgio Napolitano, care a subliniat importanta fundamentala a imigratiei pentru Italia. “Fara imigranti, sistemul Italia s-ar bloca”, se citeste in mesajul trimis de Napolitano.

El a subliniat totodata un fapt relevant: “componentele criminale din randul imigrantilor afecteaza in primul rand cetatenii cinstiti, (…) fiind necesara lupta impotriva oricarei manifestari de rasism”.

La lansarea Raportului era prevazuta interventia ministrului de interne Giualiano Amato, considerat de presa italiana drept adeptul formulei “toleranta zero” cu privire la microcriminalitatea imigrantilor. Lipsa ministrului a fost justificata tocmai prin faptul ca Amato era ocupat in Consiliul de ministri cu prezentarea “pachetului sigurantei publice”.

“Pachetul” este un proiect de lege care prevede, printre altele, si posibilitatea de expulzare simplificata a cetatenilor comunitari.

Continutul “Dosarului statistic” 2007 a adus cateva noutati importante. Iata numai doua dintre ele: el cuprinde o analiza detaliata a legislatiei regionale cu privire la imigratie si un capitol dedicat Europei cu noii membri.

Lansarea raportului a avut loc concomitent in 20 din cele mai importante orase italiene, si a fost transmisa in direct la Radio Inblu.

HotNews.ro

Adauga un comentariu

*