Iurie Roşca: Limba română, singura stipulată în Declaraţia de Independenţă

Preşedintele Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD) din Republica Moldova, Iurie Roşca, a afirmat marţi, la Iaşi, că limba moldovenească nu poate fi declarată limbă oficială a Republicii Moldova datorită Declaraţiei de Independenţă din august 1991, transmite corespondentul ROMPRES.

Iurie Roşca a susţinut că încercările oficialităţilor de la Chişinău de a declara limba moldovenească drept limbă oficială sunt inutile.

„ÃŽn DeclaraÅ£ia de Independenţă scrie clar că în Republica Moldova limba de stat este limba română, la fel cum se stipulează ÅŸi reintroducerea alfabetului latin.

Această DeclaraÅ£ie de Independenţă este text fundamental care nu poate fi modificat, completat, revizuit sau anulat de nicio ConstituÅ£ie”, a precizat Iurie RoÅŸca.

Iurie Roşca, vicepreşedinte al Parlamentului de la Chişinău, s-a aflat marţi la Iaşi pentru a acorda, în premieră, audienţe cetăţenilor basarabeni aflaţi pe teritoriul României.

Prin aceste declaraÅ£ii RoÅŸca reacÅ£ionează ÅŸi la reluarea temei limbii moldoveneÅŸti de către preÅŸedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, care, într-un interviu televizat, zilele trecute, a afirmat: ‘Dacă în Å£ara noastră ConstituÅ£ia indică că limba noastră este limba moldovenească, dacă noi singuri ne apreciem ca moldoveni, atunci cum poate veni unul dintr-o Å£ară europeană ÅŸi să spună că voi nu sunteÅ£i aceia?”

Voronin a continuat ÅŸi atacurile la adresa unor autorităţi de la BucureÅŸti. „RelaÅ£iile încordate dintre BucureÅŸti ÅŸi ChiÅŸinău sunt cauzate de faptul că autorităţile române nu percep acum ÅŸi pentru viitor Republica Moldova ca o Å£ară independentă, suverană ÅŸi integră”, a declarat Voronin.

Adauga un comentariu

*