PLD ii scrie din nou lui Stavarache

PLD Bacau a trimis o noua scrisoare deschisa primarului Romeo Stavarache, in care insista pe ideea respectarii legii in privinta problemei stadionului din Bacau, pe care actuala administratie intentioneaza sa-l demoleze.

SCRISOARE DESCHISA adresată domnului Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacu şi Consiliului Local Bacău

Domnule primar,

Doamnelor şi domnilor consilieri ai Consiliului Local Bacău,

În urma dezbaterii publice, care a avut loc la Casa de Cultură Bacău, în data de 14 octombrie 2007, iniţiată de PLD Bacău şi intitulată “Care-i stadionul tău?”, dorim să vă atragem atenţia asupra îngrijorării opiniei publice privind decizia dumneavoastră de a demola Stadionul Municipal şi de a construi un alt stadion, în cartierul CFR. Precizăm că PLD Bacău a iniţiat acest demers, al unei consultări publice, după ce a constatat că aproximativ 70% din populaţia municipiului Bacău nu ştia nimic despre intenţia de demolare a stadionului. Stadionul Municipal nu este un chioşc sau un garaj de cartier, ci este un simbol al oraşului, un element de spiritualitate locală, a cărui dispariţie nu poate trece neobservată. De aceea, considerăm că s-ar fi impus organizarea unui referendum local, în care să permiteţi comunităţii să îşi spună părerea faţă de intenţia municipalităţii de relocare a acestui obiectiv.

Opinia publică a fost, însă, complet ignorată, lucru demonstrat de rapiditatea cu care Consiliul Local Bacău, la propunerea primarului Romeo Stavarache, a aprobat trecerea terenului de sub stadion şi a terenului adiacent acestuia, în total a 4,52 hectare de pământ, din patrimoniul public în patrimoniul privat şi apoi demararea procedurilor de concesionare. Există suspiciuni că, în realitate, ar fi vorba despre un tun imobiliar, mai ales că în anumite expertize se induce posibilitatea de vânzare a pământului, către un investitor privat. Nu este singura suspiciune: firma “engleză” vahiculată că ar face o investiţie de 150.000 de euro nu există pe internet, în plus, rămâne total neclar cine va suporta costurile noului stadion, în condiţiile în care Primăria Bacău a prevăzut un buget de 60 de milioane de euro pentru baza sportivă din cartierul CFR.

Acestea, dar şi multe alte aspecte, sunt motive pentru a ne declara ÎMPOTRIVA demolării Stadionului Municipal Bacău. În urma consultării publice, ne exprimăm dezacordul faţă de acest demers NELEGAL, care încalcă Legea sportului nr. 472/2004, unde se prevede că demolarea unei baze sportive se poate face numai printr-o Hotărâre de Guvern, care nu ştim să existe.

Considerăm că demolarea stadionului NU reprezintă o prioritate pentru cetăţenii municipiului Bacău, ci doar o prioritate pentru un grup de interese. Construirea unui mall în centrul oraşului, în locul bazei sportive, contravine regulilor urbanistice moderne, care amplasează centrele comerciale la marginea localităţilor şi nu în centrul acestora.

Motivaţia invocată în expunerea de motive a deciziei de demolare, cum că stadionul ar fi şubred, este o încercare de manipulare grosolană a opiniei publice. Specialiştii susţin că structura de rezistenţă nu este afectată, că aceasta este comparabilă cu structura de rezistenţă a unui baraj şi că eventualele probleme sunt la suprastructură şi pot fi remediate. Dacă ştiaţi, domnule primar, că stadionul nu prezintă siguranţă, de ce aţi permis ca acolo să se desfăşoare competiţii şi acţiuni culturale? De ce nu aţi avertizat populaţia asupra pericolului şi de ce nu arătaţi public expertiza realizată de specialişti, care să vină în sprijinul afirmaţiilor dumneavoastră? Şi ameninţarea că stadionul nu poate fi acreditat UEFA se încadrează în acelaşi demers de influenţare mincinoasă a opiniei publice. Acum cinci ani, stadionul din Bacău era al doilea din ţară unde se puteau desfăşura competiţii internaţionale. Ni s-ar părea mult mai eficient şi oportun ca, în loc să vă consumaţi energiile pentru a fabrica argumente îndoielnice, să accesaţi, domnule primar, fondurile nerambursabile pe care Uniunea Europeană le pune la dispoziţie autorităţilor, pentru modernizarea bazelor sportive existente, şi care pot acoperi până la 90% din valoarea investiţiei.

Demersurile noastre nu se vor opri aici. Cu opinia publică alături, vom ataca deciziile luate până în acest moment cu privire la Stadionul Municipal Bacău, atât timp cât LEGEA a fost încălcată.

Comentarii

  1. daca tot va bate gandul sa-l dati in judecata pe primar atunci sa stiti ca acolo se citeaza STAVARACHE ROMEO

  2. daca face stavarache ceva sariti toti inregimentatii in sus…de ce nu spuneti si voi sa se construiasca ceva…chiar si un mall

  3. OARE DE CE SE BAGA-N SEAMA ADUNATURA ASTA DE LA PLD ? ..ORICUM NU-I BAGA-N SEAMA NIMENI !

Adauga un comentariu

*