Bihor: Varză de 10 kg la Festivalul verzei, din Toboliu

Cea de-a doua ediţie a Festivalului verzei din Toboliu a adunat numeroşi săteni şi invitaţi din judeţ pentru a savura delicioase preparate din varză, precum sărmăluţe sau toroş, transmite corespondentul ROMPRES.

Cum toată suflarea satului Toboliu, peste 600 de localnici, se ocupă din moşi-strămoşi de această cultură, renumită în zonă şi în ţară, primarul Ioan Paşca s-a gândit, anul trecut, să onoreze leguma care i-a făcut celebre atâtea generaţii din sat, organizând un Festival al verzei.

Anul acesta, cu toţii au avut noroc de vreme bună, soare şi multă varză, gătită cu măiestrie de bucătarii şi bucătăresele satului, fără atestat, dar pricepuţi la umplut şi sucit sarmale, la făcut toroş din varză acră cu carne de purcel, numai un pic mai grasă, să alunece bine varza, sau la întins aluatul pentru plăcinte înnobilate cu varză.

Cea mai mare varză, de peste 10 kilograme, a fost adusă de cultivatorul Ioan Abrudan, care şi-a prezentat-o în concurs şi apoi, s-a lăsat fotografiat pentru ROMPRES, alături de primarul comunei Girişu de Criş, Ioan Paşca.

Fetiţe mai mici sau mai mari s-au fotografiat şi ele lângă căpăţânele uriaşe de varză şi lângă o remorcă plină cu vârf de varză tocmai proaspăt recoltată.

‘Pentru noi, este o mare bucurie să organizăm un asemenea festival, pentru că e un eveniment care ne dă ocazia să ne întâlnim cu drag unii cu alÅ£ii ÅŸi să ne primim oaspeÅ£ii cu braÅ£ele deschise ÅŸi cu masa-ntinsă’, a declarat primarul, mândru de hărnicia localnicilor săi.

Ansamblul ‘BărdăuÅ£a’ din Borod a adus muzică populară bună, tradiÅ£ională, care a încântat oamenii locului, aÅŸezaÅ£i fie în faÅ£a scenei amenajate, fie la mese, pe lângă blide cu sarmale ÅŸi un pahar de vin. Păşunea de la intrarea în sat a fost mai animată ca niciodată în cursul anului.

Trei primari ai unor localităţi învecinate de peste graniţa cu Ungaria au onorat cu prezenţa lor gazdele din Toboliu.

Varza de Toboliu are frunzele subţiri şi dese, nu se înmoaie când e pusă în butoi la murat, şi este favorizată de solul din zona comunei, cu pânza freatică la suprafaţă, dar şi priceperea localnicilor care au ştiut să aleagă, în timp, cea mai bună sămânţă.

Scopul festivalului a fost acela de a atrage atenţia asupra acestei tradiţii care merită să fie mai bine cunoscută şi pusă în valoare.

Primarul se gândeÅŸte chiar să breveteze ca produs tradiÅ£ional ‘varza de Toboliu’, leguma lor reprezentativă. ROMPRES

Adauga un comentariu

*