Apele au navalit iar in Bacau

Lt. col. Corneliu Cotumbeanu, ofiter pentru relatii publice al Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta (ISUJ), a prezentat situatia din judet, in urma importantelor precipitatii din ultimele zile.

Potrivit lt.col. Cotumbeanu, in orasul Slanic Moldova, 25 locuinte si 20 anexe gospodaresti au fost inundate; 1600 ml garduri distruse; 14 fantani inundate; 12 ha terenuri agricole inundate; 1,7 km drumuri comunale afectate; 0,8 km drum naţional (D.N. 12 B) inundat; 6 poduri afectate; 8 podete (punti) distruse; 3 km retea canalizare colmatata; 8 subsoluri blocuri de locuinte afectate; 0,35 km ziduri de sprijin afectate. In orasul Targu Ocna, o punte pietonala a fost distrusa.

In orasul Comanesti, un podet tehnologic distrus. In comuna Agas, trei poduri tehnologice distruse.

In comuna Oituz, 8 gospodarii inundate si o punte distrusa. In comuna Barsanesti, 5,5 km D.J., 17 km D.C., si 12,3 km drumuri satesti afectate. In comuna Palanca, 18 gospodarii inundate; 10,2 ha teren arabil inundat; 2,8 km drumuri comunale inundate; 5,5 km drumuri satesti afectate. In total, in judet au fost inundate 46 anexe gospodaresti; 1600 ml garduri distruse; 14 fantani inundate; 22,5 ha terenuri agricole inundate; 1,7 km strazi afectate; 0,8 km drumuri nationale; 5,5 km drumuri judetene; 19,8 km drumuri comunale; 17,8 km drumuri satesti; 9 poduri afectate; 9 podete distruse; 3 km retea canalizare colmatata; 8 subsoluri blocuri de locuinte afectate si 0,35 km ziduri de sprijin afectate.

Lucrari s-au facut, insa prea putine

Inundatiile din 2005 au provocat eroziuni de maluri si colmatari de albii, poduri si podete in tot judetul. Guvernul a aprobat doua hotarari, prin care judetului Bacau ii reveneau fonduri pentru 18 lucrari de refacere a zonelor afectate. Trei au fost executate in bazinul hidrografic al raului Trotus.

Este vorba despre amenajarea paraului Casin, lucrare receptionata pe 22 decembrie 2005; amenajarea raului Trotus si afluenti pe tronsonul Ghimes-Comanesti, lucrare receptionata pe 21 decembrie 2005; amenajare rau Trotus si afluenti pe tronsonul Comanesti – Urechesti, lucrare receptionat pe 21 decembrie 2005. De asemenea, in iulie 2007 a fost predat amplasamentul pentru lucrarea „Regularizare albie parau Slanic in zona localitatilor Slanic Moldova si Targu Ocna”, lucrare finantata cu fonduri ce provin de la Banca Mondiala, cu cofinantare de la bugetul de stat.

„Lucrarile promovate pana acum rezolva numai o parte din problemele aparute pe cursurile de apa, in ultimii ani fiind semnalata aparitia si a altor zone cu puncte critice. In urma precipitatiilor din ultimele zile si a cresterilor de debite si niveluri pe cursurile de apa, niciuna din lucrarile din administrarea institutiei noastre nu a avut de suferit. Acestea s-au comportat bine, in conformitate cu scopul pentru care au fost create”, ne-a declarat Georgiana Cernat, din cadrul Compartimentului Relatii cu presa, Administratia Nationala „Apele Romane” – Directia Apelor Siret Bacau.
Dan MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*