Rafo îşi plăteşte datorii către stat

Rafo a plătit 320,81 milioane lei (aproximativ 97 milioane de euro) din totalul datoriilor companiei către stat, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Daniel Chiţoiu. Rafinăria a achitat 239,51 milioane de lei în contul datoriilor fiscale, precum şi suma de 81,3 milioane lei, reprezentând drepturi vamale de import restante.

Chiţoiu nu a precizat dacă plăţile au fost efectuate de către companie, în nume propriu, sau de acţionari. El nu a menţionat nici nivelul sumei rămase de plată pentru stingerea definitivă a datoriilor companiei către stat.

Liderul sindical al rafinăriei, Ion Marian, a declarat, la sfârşitul lunii august, că datoriile pe care firma le mai are de plătit statului român se ridică la 800 de milioane de lei, întrucât instanţele din Braşov au admis contestaţia Rafo cu privire la calculul efectuat de ANAF pentru datoriile şi penalităţile din contul companiei. ANAF a evaluat, în luna martie, la 1,22 de miliarde de lei datoriile totale ale rafinăriei din Oneşti către Fisc; 541,3 milioane de lei reprezentau obligaţii principale, iar restul de 682,82 milioane de lei erau obligaţii fiscale accesorii (dobânzi şi penalităţi).

Rafo, care şi-a reluat recent activitatea, funcţionează la capacitate normală.

Rafinăria a încheiat, în luna iunie, un contract de procesare a ţiţeiului valabil pe trei ani cu firma Fair Energy, taxa de procesare fiind de 54 de dolari pe tonă.

Compania şi-ar putea majora capitalul social cu 50 de milioane de dolari, prin aportul acţionarului majoritar, în vederea achiziţiei de utilaje şi echipamente tehnologice, necesare pentru producţia de carburanţi la standarde Euro 5.

Adauga un comentariu

*