PD şi PSD- mobilizare maximă la moţiune, liberalii nu au nicio dispoziţie de la partid

PSD, PD şi PLD le-au transmis parlamentarilor lor să nu lipsească în niciun caz de la dezbaterea moţiunii de cenzură, drept pentru care europarlamentarii acestora se întorc la Bucureşti, iar alte deplasări au fost anulate, în timp ce PNL nu a dat niciun fel de dispoziţie legată de prezenţa la vot.

Mobilizarea maximă la prezenţă ÅŸi la vot este cuvântul de ordine în PSD, după ce în urmă cu o săptămâna, la ultimul Birou Permanent, conducerea social-democrată le-a transmis parlamentarilor să nu părăsească Å£ara în timpul moÅ£iunii. Pe de altă parte, surse social-democrate au declarat pentru NewsIn că Mircea Geoană intenÅ£ionează să responsabilizeze liderii de grup, Ion Iliescu ÅŸi Viorel Hrebenciuc, pentru ca aceÅŸtia să ia toate măsurile astfel încât PSD să poată conta pe prezenÅ£a ÅŸi pe votul fiecărui parlamentar în parte. Conform aceloraÅŸi surse, responsabilizarea ar fi o garanÅ£ie pe care Geoană doreÅŸte să o aibă pentru a contracara eventuale „sabotaje” la adresa sa din partea propriilor colegi, însă deocamdată, preÅŸedintele PSD nu-ÅŸi pune problema ca această responsabilizare să însemne ÅŸi sancÅ£ionarea celor doi lideri de grup.

Drept urmare a dispoziţiilor de la centru, europarlamentarii social-democraţi au evitat încă de la sfârşitul săptămânii trecute să plece la Bruxelles, iar ceilalţi, care au nu au putut evita deplasările de la începutul săptămânii, intenţionează să revină marţi seara pentru a fi prezenţi la moţiune.

Unul din europarlamentarii aflaţi în această situaţie este Radu Podgorean. Acesta a trebuit să fie luni la Bruxelles, însă se va întoarce cu siguranţă marţi seară. Potrivit lui Podgorean, luni erau foarte puţini parlamentari români la Bruxelles pentru că toţi au fost chemaţi de partidele lor în ţară. Eurodeputatul susţine că din câte a vorbit cu colegii săi pesedişti, doar Corina Creţu nu ar putea veni la moţiune, aceasta fiind într-o deplasare cu o delegaţie a PE în SUA.

Dan Mihalache şi Adrian Severin se întorc şi ei în ţară pentru moţiune, primul de la Chişinău, celălalt de la Kiev, unde a participat ca observator la alegerile parlamentare din Ucraina.

Observator din partea Adunării Parlamentare a OSCE la alegerile din Ucraina, în perioada 28 septembrie – 2 octombrie, din partea PSD ar urma să participe deputatul Petru Gojda. El însă are programată întoarcerea în seara zilei de 2 octombrie, potrivit rezervării.

Dar nu numai europarlamentarii pesedişti şi-au anulat planurile săptămâna aceasta, ci şi senatorii şi deputaţii, care şi-au contramandat în ultimul moment deplasările externe.

Potrivit memorandumurilor aprobate de conducerea Camerei Deputaţilor, consultate de NewsIn, doi social-democraţi aveau aprobate deplasări externe în perioada moţiunii: Mirela Adomnicăi şi Adrian Năstase. Deşi conform unor surse parlamentare, aceştia au primit aviz de la liderul de grup, Viorel Hrebenciuc, să plece, ambii şi-au anulat deplasările.

Mirela Adomnicăi fusese desemnată să participe, alături de conservatorul Sergiu Andon, la conferinţa parlamentară a Organizaţiei Globale a Parlamentarilor împotriva Corupţiei (GOPAC) ce se va desfăşura la Tirana în perioada 3-5 octombrie. Aceasta a declarat pentru NewsIn că nu va mai pleca.

Adrian Năstase avea aprobată o deplasare la Conferinţa Ştiinţifică, Haga, 4 octombrie, şi la Conferinţa Anuală Parlamentară de la Dubrovnik, Croaţia (4-7 octombrie 2007). Biletul de avion era pentru 3 octombrie, plecarea fiind programată pentru ora 14,15. Potrivit consilierului său, Anca Alexandrescu, Năstase şi-a anulat deplasarea.

AlÅ£i câţiva deputaÅ£i au programate întoarcerile în noaptea inaintea moÅ£iunii. Deputatul George BăeÅŸu se întoarce de la o reunine de la Bruxelles pe 3 octombrie, la ora 00,25. „Voi fi corect cu partidul”, ne-a declarat însă social-democratul.

Şi senatorii pesedişti şi-au anunţat liderii de grup că nu mai pleacă. Aurel Simionescu trebuia să plece în Azerbaidjan, însă şi-a anulat această călătorie.

AceaÅŸi disciplină care pune prezenÅ£a în Parlament pe primul loc domneÅŸte ÅŸi în tabăra democraÅ£ilor. Europarlamentarii pediÅŸti vor fi cu toÅ£ii prezenÅ£i miercuri, iar de deplasări externe nici nu s-a pus vorba de când moÅ£iunea a fost depusă. „Noi am fost întodeauna prezenÅ£i, vom fi ÅŸi de data asta 100%”, a declarat pentru NewsIn liderul senatorilor democraÅ£i, Nicolae IoÅ£cu. Cât priveÅŸte PLD, DelegaÅ£ia Permanentă a formaÅ£iunii a decis în urmă cu o săptămâna jumătate ca toÅ£i parlamentarii săi să fie prezenÅ£i ÅŸi să voteze pentru moÅ£iune.

În ceea ce-i priveşte pe liberali, aceştia nu au primit nicio dispoziţie de la partid în legătură cu mobilizarea la prezenţă şi vot, pentru că liderii liberali cred că PSD este cel care trebuie să-şi asigure prezenţa şi voturile necesare ca moţiunea să treacă. Potrivit lui Dan Motreanu, secretarul general al PNL, până în acest moment partidul nu a dat parlamentarilor săi nicio dispoziţie să vină la dezbaterea moţiunii pentru că este o chestiune de bun simţ ca aceştia să nu lipsească tocmai când se pune în discuţie existenţa guvernului liberal. Totuşi, potrivit lui Motreanu, o discuţie privind mobilizarea la vot în ziua moţiunii ar putea avea loc la şedinţa grupurilor parlamentare de marţi, sau chiar la Biroul Politic din această seară.

Moţiunea de cenzură a PSD a fost citită joi şi urmează a fi dezbătută miercuri, pe 3 octombrie. Între timp, în mediile jurnalistice au început să circule informaţii conform cărora dezbaterea moţiunii ar urma să fie amânată pentru ziua de joi, pentru ca negocierile între partide să continue.

Preşedintele Comisiei de buget din Camera Deputaţilor, Aurel Gubandru, PSD, a declarat, luni, pentru NewsIn, că există posibilitatea luării în discuţie a moţiunii de cenzură joi, având în vedere că luni a fost zi liberă pentru deputaţi, iar candidaţii pentru CNVM vor fi audiaţi miercuri.

Adauga un comentariu

*