Proiectul care a unit intelectualii bacauani

Proiectul presedintelui Consiliului Judetean, Dragos Benea, „13 legende pentru Bacau” a trecut testul acceptarii de catre intelighentia cultural-artistica bacauana.

De mult nu au mai fost la un loc atatia scriitori, artisti plastici, profesori, istorici, actori, muzicieni, bibliotecari in Bacau.

Sala de sedinte a Consiliului Judetean, completata cu ceva politicieni si ziaristi, era gata-gata sa devina neincapatoare la apelul lui Benea. Se pare ca demersul presedintelui CJ a incitat si a scos din prea lunga autoizolare-moleseala-indiferenta spiritele creatoare ale judetului. Provocati de gazda-moderator Dragos Benea, intelectualii au propus, discutat, dezbatut, contestat, analizat pe tonuri diverse toate aspectele proiectului.

Dupa cum a recunoscut si autorul proiectului, discutiile au fost benefice in clarificarea urmatorilor pasi ce sunt de parcurs pentru ca „13 legende pentru Bacau” sa se materializeze ct mai curand. De altfel, s-au si stabilit cele doua directii de actiune.

Prima presupune ca participantii sa vina la urmatoarea convocare cu noi propuneri de criterii pentru a stabili reprezentativitatea celor 13. In paralel, presedintele Benea va contracta cu o firma de specialitate un sondaj de opinie printre bacauani pentru a se stabili notorietatea personalitatilor ce pot intra in categoria legendelor. Prin reunirea celor doua demersuri se va crea un cadru stabil si credibil in care va fi asezat proiectul.

„Sunt pregatit, am tras aer in piept si, desi au fost comentarii mai putin principiale, voi lupta pentru acest proiect. Este un alt mod de promovare a judetului, este o idee pe care eu o consider buna. Se poate concretiza printr-un proiect.” – Dragos Benea, presedintele CJ Bacau

„Granita spiritului nu coincide cu granita conventionala, mai ales ca ultima se poate modifica printr-o decizie administrativa. Trebuie sa aplicam principiul raspandirii prin spirit a notorietatii.” – Victor Mitocaru, vicepresedinte al CJ Bacau.

„Este minunat sa incepem sa construim ceva! Poate un senat al oamenilor de spirit bacauani ar putea sa dea o suma a valorilor locale. Este greu sa spunem cine este legenda. Creda ca notorietatea locala, opera si notorietatea universala sunt criteriile cu care trebuie sa operam.” – Viorel Savin, dramaturg

„Ideea de start este foarte valoroasa. Sunt de acord si cu cifra 13. Insa cred ca nu trebuie sa fie printre legende oameni care traiesc. Desi Nadia si Radu Beligan merita sa fie considerati astfel. Dupa mine, Bacovia este singura legenda a Bacaului.” – Petru Cimpoiesu, prozator.

„Proiectul este foarte bun, insa specialistii din fiecare domeniu trebuie sa decida, sa aiba ultimul cuvant. Ei stiu cel mai bine dimensiunea fiecarei personalitati.” – Carmen Mihalache, critic de teatru

„Eu am lucrat mai bine cu cei morti decat cu cei vii. Cei care nu mai sunt nu mai au pretentii, nu contesta, nu comenteaza.” – Ioan Mitrea, istoric

„Trebuie sa existe un grup de lucru, alcatuit din specialisti recunoscuti si cat mai putin contestati, grup care sa de directie si valoare optiunilor.” – Florin Zancescu, actor

Comentarii

  1. L-ATI UITAT PE BAIATUL ALA DE BAIAT CARE ESTE LA GUVERNARE PARAZITAND PRIN CELE DOUA CAMERE SI CARE VREA EL SA IA HATURILE AGRICULTURII IN MANA.DA POATE IA ALTCEVA…….

  2. E VORBA DE IONEL SI NU MAI STIU CUM….

Adauga un comentariu

*