Patriarhul Daniel, decorat cu „Steaua României”

PreÅŸedintele României, Traian Băsescu, l-a decorat astăzi, la Palatul Cotroceni, pe Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu Ordinul NaÅ£ional „Steaua României”, în grad de Mare Cruce.

Şeful statului a arătat că se simte onorat să fie martorul unuia dintre evenimentele majore ale Bisericii Ortodoxe Române, ceremonialul de întronizare a primului Patriarh ales în mod democratic, după cel de-al Doilea Război Mondial.

„Am avut ÅŸansa ÅŸi onoarea să particip la întronizarea primului Patriarh, de după cel de-al Doilea Război Mondial, care a fost desemnat în mod democratic ÅŸi după preceptele Bisericii Ortodoxe Române, de însăşi Biserica Ortodoxă Româna. Pentru acest lucru, vă mulÅ£umesc dumneavoastră ÅŸi Bisericii Ortodoxe Române, în ansamblul ei”, a declarat Traian Băsescu.

De asemenea, preÅŸedintele Băsescu a subliniat că înmânarea „celui mai înalt Ordin al statului român” este un semn de recunoÅŸtinţă pentru activitatea desfaÅŸurată până acum de Prea Fericitul Daniel, ca slujitor al Bisericii Ortodoxe Române, precum ÅŸi un semn al speranÅ£ei că Biserica Ortodoxă Româna va continua să fie un partener al statului român.

În acelaşi timp, a spus şeful statului, semnificaţia decorării Prea Fericitului Daniel este legată şi de speranţa implicării Bisericii Ortodoxe Române în rezolvarea problemelor sociale, alături de stat, şi în consolidarea unităţii poporului român.

„Am convingerea că Biserica Ortodoxă Română ne poate ajuta să găsim calea prin care cetăţenii români din Harghita ÅŸi Covasna să lucreze pentru a fi împreună români ÅŸi maghiari. Am convingerea că Biserica Ortodoxă Română ne poate ajuta să găsim cheia de a fi mai apropiaÅ£i de fraÅ£ii noÅŸtri de peste Prut. Am convingerea că Biserica Ortodoxă Română ne poate sprijini să devenim acea naÅ£iune unitară în jurul setului ei de valori, pentru că numai unitatea ÅŸi apropierea unul de celălalt sunt cele care pot face din poporul român un popor care să reuÅŸească atât de repede cât îşi doreÅŸte fiecare român”, a explicat preÅŸedintele Băsescu.

Preşedintele României şi-a exprimat convingerea că, în perioada următoare, toţi românii au nevoie de parteneriatul cu Biserica, care este un izvor de cultură, de patriotism şi de valori.

ÃŽn încheiere, ÅŸeful statului l-a asigurat pe Prea Fericitul Daniel „de tot sprijinul pe care PreÅŸedintele României poate să-l acorde Bisericii Ortodoxe Române”.

Adauga un comentariu

*