Ministerul Sănătăţii va începe în 2008 un program de prevenire a hepatitei

Ministerul Sănătăţii a încheiat dumincă, cu ocazia Zilei mondiale împotriva hepatitei virale, un protocol de parteneriat cu Asociaţia Sano-help, care are ca scop elaborarea unei strategii pentru prevenirea afecţiunilor ficatului.

„Prin acest protocol vrem să demarăm un program integrat de combatere a afecÅ£iunilor ficatului ÅŸi a hepatitei, urmând să elaborăm o strategie care să aibă în vedere inforarea, educarea cetăţenilor, creÅŸterea ratei de diagnosticare, precum ÅŸi alocarea fondurilor necesare tratamentului”, a declarat minstrul sănătăţii, Eugen Nicolaescu. Demnitarul a explicat că pentru elaborarea acestei strategii este nevoie de un efort concentrat din partea pacienÅ£ilor, doctorilor ÅŸi a jurnaliÅŸtilor pentru a face cunoscute aceste boli. „PacienÅ£ii trebuie să cunoască în primul rând mijloacele prin care pot contacta această boală ÅŸi cum o pot evita”, a precizat Nicolaescu.

Medicii specialişti în afecţiuni ale ficatului au precizat că transfuziile de sânge joacă un rol important în contactarea hepatitei, întrucât nu se poate ştii totul despre persoana care donează sânge, spunând că sunt foarte multe cazuri în care oameniii care trăiesc în condiţii igienice precare, cu parteneri sexuali multiplii, cu piercienguri sau tatuaje care donează sânge.

Ministrul sănătăţii a mai spus că în 2008 va elabora un program cardio-vascular ÅŸi un program împotriva hepatitei. „De asemenea, vom face ÅŸi un program naÅ£ional de endoscopie, însă trebuie să modernizăm infrastructura endoscopică pentru ca medicii să poată stabili diagnostice corecte ÅŸi tratament pe măsură”, a adăugat ministrul sănătăţii.

Nicolaescu a subliniat importanÅ£a programului naÅ£ional de evaluare a stării de sănătate a populaÅ£iei, care a început în luna iunie, susÅ£inând necesitatea prevenÅ£iei. Ministrul sănătăţii a spus că, din păcate, în România, în ultimii ani nu s-a făcut o gestionare precisă a banilor din cauza lipsei instrumentelor informatice ÅŸi informaÅ£ionale. „Cu toate că foarte mulÅ£i nu sunt de acord cu aceste sisteme informatice ÅŸi chiar dacă licitaÅ£iile în vederea achiziÅ£ionării acestora au fost blocate de zece ori, prin modificarea legii achiziÅ£iilor publice vom continua licitaÅ£iile”, a subliniat Nicolaescu.

Potrivit demnitarului, prin aceste sisteme informatice, medicii vor putea fi foarte bine controlaÅ£i, nemaiputând să prescrie reÅ£ete la întâmplare pentru persoane decedate ÅŸi nici medicamente pentru copii adulÅ£ilor. De asemenea, Nicolaescu a acuzat Colegiul Medicilor pentru că refuză să facă ghiduri ÅŸi protocoale terapeutice. „Cauza pentru care Colegiul Medicilor se împotriveÅŸte să elaboreze aceste protocoale este aceea că ar trebui să dea dovadă de mai multă transparenţă. Medicii vor fi intens verificaÅ£i ÅŸi monitorizaÅ£i, nu vor mai putea prescrie reÅ£ete la întâmplare ÅŸi nici nu îşi vor mai putea continua afacerile cu furnizorii de medicamente”.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează peste 580 de milioane de persoane din întreaga lume au hepatita B sau C. Conform specialiştilor români, în România, peste un milion de persoane suferă de hepatită.

Comentarii

  1. PE VREMEA LU, TATA DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA HEPATITA SE TRATA DANDU-I BOLNAVULUI SA INGHITA 5-6 PADUCHI DE OM CARE SE PUNEU IN COCOLOASE DE PAINE SAU SE TAIAU BOLNAII SUB LIMBA.

Adauga un comentariu

*